NOS Nieuws

Nationaal Hitteplan blijft tot in het weekend van kracht

Een lekker warm feestje

Het Nationaal Hitteplan blijft ook de komende dagen van kracht, meldt het RIVM. Verwacht wordt dat het warme weer tot in het weekend aanhoudt.

Ook waarschuwingscode geel van het KNMI blijft van kracht. Zolang het zo warm is, is er ook kans op smog door ozon. Op luchtmeetnet.nl is de luchtkwaliteit in Nederland te zien.

Met het hitteplan roept het RIVM op om extra te letten op kwetsbare mensen. Ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht lopen bij de huidige temperaturen meer risico op uitdroging en oververhitting.

Het RIVM adviseert op zijn website onder meer om genoeg te drinken, en voor koelte te zorgen.

De kans op een landelijke hittegolf is vrij groot, meldt Weerplaza. Ook de komende dagen blijft het tropisch warm. Vandaag werd het 28 tot 34 graden, en morgen en zaterdag wordt het in grote delen van het land ook boven de 25 graden.

De weerkaart kleurt rood

Vanwege de hitte en de droogte zijn er al diverse maatregelen genomen om problemen te voorkomen. Zo moeten varkens die vervoerd worden extra vroeg ingeladen worden.

De Veiligheidsregio Zeeland heeft vanwege de droogte code oranje afgegeven, omdat er een verhoogd risico is op natuurbranden. Dat betekent dat bijvoorbeeld kampvuren, wensballonnen en vuurwerk verboden zijn.

In de regio's IJsselland en Twente geldt code geel, vanwege brandgevaar.

Kind uit auto gered

Ondanks de adviezen gaat het nog weleens mis. In Delft hebben agenten vanmiddag een klein kind uit een auto gehaald, meldt Omroep West. Het kindje was door parkeerwachten ontdekt in een bloedhete auto.

Agenten hebben de auto opengebroken en het kind uit de auto gehaald en water gegeven. De verzorger van het kind kwam na een kwartier opdagen.

Het is niet duidelijk hoelang de kleine al in de auto zat. De politie heeft een zogeheten zorgmelding gedaan bij de gemeente. Dat gebeurt als iemand zich 'ernstig zorgen' maakt over een kind.

Bij een temperatuur van 32 graden kan de temperatuur in de auto binnen tien minuten oplopen tot 43 graden en na een half uur zelfs tot boven de 50 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl