NOS Nieuws

Zoektocht naar overlevenden gaat door in donkere, koude nacht

  • NOS / Rop Zoutberg
  • NOS / Rop Zoutberg
    Reddingsactie in de nacht in Amatrice
  • NOS / Rop Zoutberg
    Reddingsactie in Amatrice
  • NOS / Rop Zoutberg
    Reddingswerkers in Amatrice

Het is er aardedonker en koud. De inwoners van het bergdorpje Amatrice zijn bijna allemaal dakloos en slapen vannacht in een tentenkamp. Elektriciteit is er niet; de aardbeving heeft het halve dorp in puin gelegd. Ondertussen wordt er met zaklampen nog verder gezocht naar overlevenden.

"Nabestaanden moeten straks gaan slapen in de wetenschap dat er misschien nog familie en kennissen ademen onder het puin", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Ze weten dat hun huis verwoest is en dat het niet meer te herbouwen zal zijn.

Het historische plaatsje is een van de dorpen die het zwaarste is getroffen door de verwoestende aardbeving. Het totale dodental is inmiddels opgelopen tot minstens 159. Naar het aantal gewonden en vermisten kan premier Renzi alleen maar gissen.

Muisstil zijn

"We zijn hier met tientallen journalisten", vertelt Zoutberg. "Regelmatig moesten we muisstil zijn omdat er ergens stemmen onder de brokstukken vandaan komen." Inmiddels is het aardedonker en zijn de meeste reddingswerkers en -honden afgedropen.

Maar de strijd is niet volledig gestaakt. Een aantal reddingsteams zoekt door in het donker. Luisterend naar klopgeluiden of een ander teken van leven.

'Af en toe komt er geluid onder het puin vandaan, meestal is het loos alarm'

"Het is een race tegen de klok. Elk uur telt voor de mensen die nog ademend onder het puin liggen." Volgens Zoutberg weigeren de laatste reddingswerkers vooralsnog om de zoektocht naar overlevenden op te geven. "Met hun blote handen graven ze tussen het puin."

In het licht van vrachtwagenkoplampen worden iets verderop in het dorp ook nog brokstukken geruimd. Op plekken waar zeker is dat er niemand meer kan liggen, wordt de weg alvast vrijgemaakt voor het werk van morgen.

Alleen kerktoren nog overeind

De ingestorte huizen en monumenten blokkeerden ook eerder op de dag de reddingsactie. "De toegangswegen lagen bezaaid met brokstukken, waardoor hulp langzaam op gang kwam. Uit vrees voor instortingen kon zelfs het kleine ziekenhuis van het dorp niet worden gebruikt. Het enige gebouw wat nog heel is, is de oude kerktoren", beschrijft Zoutberg.

In het nabijgelegen tentenkamp zal de temperatuur vannacht dalen tot rond de vijf graden. Zoutberg: "Het was om 20.30 uur pikkedonker en een paar uur geleden trilde de grond nog onder onze voeten tijdens een naschok. Het belooft nog een lange nacht te worden."

Italië maakt de schade op na verwoestende aardbeving

De omgeving van Amatrice wordt vaker getroffen door hevige aardbevingen. Het zwaar gehavende dorp ligt amper twintig kilometer van de plaats L'Aquila. Daar kwamen tijdens een beving in 2009 bijna 300 mensen om het leven. Tienduizenden raakten dakloos.

Corruptie bij wederopbouw

De regering-Berlusconi beloofde de bewoners van L'Aquila dat het stadje binnen drie jaar zou zijn herbouwd. De wederopbouw werd echter gekenmerkt door traagheid en corruptie. Het project kostte honderden miljoenen en is nog steeds niet voltooid.

Nieuwsuur sprak erover met journaliste Marianna Gianforte. Zij was er zowel in 2009 bij als tijdens de aardbeving vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl