reuters

Een gemiddeld graf kost hier bijna 4000 euro. Dat is het dubbele van wat nabestaanden moesten betalen, voordat de strijd tegen IS losbarstte. Voor 2014 werden er dagelijks gemiddeld 100 mensen begraven op de begraafplaats van Wadi al-Salaam bij de heilige stad Najaf in Irak. Nu is dat aantal verdubbeld, onder meer door de vele doden die vallen in de strijd tegen IS en de aanslagen in Irak. Hierdoor ontstaat zelfs op de grootste begraafplaats ter wereld ruimtegebrek. En schiet de prijs per vierkante meter omhoog.

Wadi al-Salaam is zeer belangrijk voor de sjiieten in de hele wereld. Alle Iraakse sjiieten willen hier hun laatste rustplaats krijgen, omdat het dicht bij de graftombe van imam Ali, de eerste kalief en schoonzoon van de profeet Mohammed, ligt. Er liggen inmiddels ruim vijf miljoen mensen begraven.

De begraafplaats is inmiddels ruim tien vierkante kilometer groot. Dat is te vergelijken met de gemeente Diemen. Een fotoserie die persbureau Reuters vandaag publiceerde brengt de enorme 'stad 'van de doden' in beeld.

Er zijn grote en kleine tombes in Wadi al-Salaam Reuters
Levensgrote afbeelding van een dode bij zijn graf Reuters
Grafstenen zo ver het oog reikt Reuters
De begraafplaats met vijf miljoen graven heeft zijn eigen vuilnisophaaldienst Reuters
Een weduwe maakt het graf van haar man schoon Reuters
Sjiieten willen het liefst in Wadi al-Salaam begraven worden Reuters
Kinderen verdienen geld met het delven van graven voor sjiieten die sneuvelen in de strijd tegen I Reuters
Er worden nu bijna 200 doden per dag begraven Reuters
Sjiitische strijders bezoeken moskee van imam Ali in Najaf en de begraafplaats vaak voordat ze naar het front vertrekken Reuters

STER reclame