De medaillewinnaars in Den Haag
NOS Sport

Premier Rutte ontvangt medaillewinnaars

De olympische sporters die namens Nederland in Rio de Janeiro een medaille in de wacht hebben weten te slepen, zijn woensdagmiddag in Den Haag gehuldigd.

Premier Mark Rutte ontving de medaillewinnaars op het ministerie van Algemene Zaken, waarna de huldiging plaatsvond in de Ridderzaal. Daar werden de sporters toegesproken door Rutte, minister Edith Schippers (Sport), NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en chef de mission Maurits Hendriks.

Rutte en Bolhuis gaven in hun speech Hendriks een compliment voor zijn werk in de afgelopen periode. De chef de mission lag de afgelopen week behoorlijk onder vuur na zijn beslissing om Yuri van Gelder naar huis te sturen en de zogenaamde 'loservlucht' waarmee olympiërs zonder medaille al voor het einde van Spelen weer naar Nederland vlogen.

Olympische medaillewinnaars komen aan op het Binnenhof

Rutte: olympisch verliezen

"Je kunt ook op olympische wijze verliezen'', opperde de premier. Hij roemde daarbij turner Epke Zonderland die na zijn val van de rekstok zijn oefening toch nog "op meesterlijke wijze afrondde".

Ook Churandy Martina - "na mij de vrolijkste man van Nederland" - kreeg een compliment van Rutte. De sprinter was overigens niet aanwezig in Den Haag. De premier stond ook stil bij de dramatische val van wielrenster Annemiek van Vleuten, die, zo zei hij, de boeken niet zal ingaan vanwege haar crash in de wegwedstrijd maar als "de vrouw die weer opstond".

Olympische medaillewinnaars op de fiets naar de koning

Op de fiets

De olympische medaillewinnaars sloten de feestmiddag af met een fietstocht door de Haagse binnenstad naar Paleis Noordeinde om daar de felicitaties te ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Voor Sanne Wevers (turnen), Maaike Head en Ilse Paulis (roeien), Elis Ligtlee (wielrennen), Anna van der Breggen (wielrennen), Marit Bouwmeester (zeilen), Ferry Weertman (zwemmen) en Sharon van Rouwendaal (zwemmen) was het hun eerste 'ridderlijke' fietstocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl