NOS Nieuws

Erdogan: VS heeft geen excuus om Gülen niet uit te leveren

De Amerikaanse vice-president Biden is in Ankara aangekomen voor besprekingen met president Erdogan en premier Yilderim. Biden bezoekt Turkije nu de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije onder druk staan.

Turkije eist de snelle uitlevering van Fethullah Gülen, de geestelijke die in ballingschap in de VS woont. Turkije zegt dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. De Turken wijzen ook de Amerikaanse militaire samenwerking af met Koerdische opstandelingen in het noorden van Syrië. De militaire operatie die de Turken vanochtend in het noorden van Syrië begonnen is ook gericht tegen de Koerden. Het Amerikaanse leger is betrokken bij de Turkse acties.

'Geen excuus'

Voor zijn ontmoeting met Biden zei Erdogan dat de VS geen excuus heeft om Gülen niet over te dragen aan Turkije. De Turken zullen de Amerikanen met bewijsmateriaal over de betrokkenheid van Gülen bij de staatsgreep blijven bestoken tot die is uitgeleverd, zei hij.

Erdogan wees erop dat Turkije en de VS strategische partners zijn en dat de Amerikanen er niet bij gebaat zijn Gülen in de VS te houden. De Amerikaanse regering heeft al een paar keer gezegd dat het verzoek om uitlevering zorgvuldig zal worden bekeken, en dat de beslissing daarover aan een rechter is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl