ANP
NOS Nieuws

Van Rijn: ranglijst kinderrechten vertekend

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat de ranglijst van landen die goed omgaan met kinderrechten een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat de landen niet onderling met elkaar vergeleken worden, maar dat er alleen gekeken wordt naar verbetering of verslechtering per land.

Op de ranglijst van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights zakte Nederland dit jaar van de tweede naar de dertiende plaats. De daling kwam vooral door een slechtere beoordeling van het VN-Kinderrechtencomité. Volgens dat comité presteert Nederland slechter vanwege veranderde wetgeving en het beschikbare budget. Het comité vindt onder meer dat Nederland meer geld beschikbaar moet stellen.

Van Rijn schrijft dat Nederland het internationaal goed doet op het terrein van armoedebestrijding en dat door de methode van KidsRights landen die hoger staan niet per se meer investeren in kinderrechten dan Nederland.

De staatssecretaris benadrukt dat Nederland op verschillende lijstjes over de situatie van kinderen en het naleven van kinderrechten aan de top staat. Ook wijst hij erop dat Nederland het volgens een recent rapport van Unicef heel goed doet op het gebied van welzijn van kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl