ANP
NOS Nieuws

Nationaal Hitteplan van kracht; let op kwetsbare mensen

Het Nationaal Hitteplan is vanaf vandaag van kracht. Daarmee roept gezondheidsinstituut RIVM de GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis op om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn.

De komende dagen schommelt de temperatuur rond de 30 graden. "Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, in de schaduw blijft, lichte kleding aandoet en je woning koel houdt", zegt Aukje Hassoldt van het RIVM.

Het warme weer leidt tot gezondheidsrisico's bij ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken, heel jonge kinderen en mensen met overgewicht.

Volgens het RIVM moet iedereen hoe dan ook blijven drinken. “Ook als u geen dorst hebt.” Ongemerkt verliezen mensen namelijk al veel vocht door transpiratie. Ook adviseert het RIVM om het gebruik van alcohol te beperken tijdens de hitte.

ANP
Blijven drinken is belangrijk

Wie te lang in de hitte blijft kan te maken krijgen met klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. “Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes”, zegt het RIVM. “Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden.”

Bij uitdroging is het belangrijk om er snel voor te zorgen dat er weer voldoende vocht in het lichaam komt. Ook kan het nodig zijn om suikers en zouten aan te vullen door bijvoorbeeld bouillon, soep, sportdrank en limonade te drinken. In ernstige gevallen van uitdroging moet een arts worden gewaarschuwd.

Smog

Het Nationaal Hitteplan blijft van kracht tot de temperatuur daalt tot onder de 27 graden en het 's nachts afkoelt tot onder de 20 graden.

Vanaf morgen is er ook kans op smog. De luchtkwaliteit is dan slecht en dat kan leiden tot problemen bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en sporters. Het RIVM adviseert hen 's middags binnen te blijven.

Magazijn en veevervoer

Verladersorganisatie EVO pleit ook voor een hitteplan voor medewerkers van magazijnen. In loodsen en groothandels met een plat dak kan de temperatuur snel oplopen. EVO pleit voor tropenroosters, zonwering en een goede airconditioning.

Ook de veesector neemt maatregelen. Vanwege de hitte gelden er strengere regels voor het vervoeren van varkens, schapen, geiten en runderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl