Een varken zoekt verkoeling in een modderpoel ANP
NOS Nieuws Binnenland

Varkens hoeven niet in bloedhete vrachtwagen

Vanwege de hitte moeten dierenartsen, boeren en veetransporteurs de komende dagen een paar uur eerder hun bed uit. Dan kan vee eerder in vrachtwagens worden gezet, zodat het minder lang in een hete ruimte zit. Dat staat in een nieuw hitteprotocol dat voor het eerst in werking treedt.

Als het 27 graden of warmer wordt, zijn dierenartsen vanaf 04.00 uur beschikbaar om dieren te keuren. Normaal doen ze dat vanaf 06.00 uur. Als het 35 graden of warmer wordt, gaan de dieren helemaal niet op transport. 

Hittestress

Volgens Weerplaza wordt het morgen en donderdag boven de 30 graden. Als dieren dan in een bloedhete truck zitten, kan dat leiden tot hittestress, agressie, gewichtsverlies en uitdroging. "Dat is economisch slecht, maar ook voor het dier zelf", zei voorzitter van brancheorganisatie Vee & Logistiek Henk Bleker in het NOS Radio 1 Journaal.

Het protocol geldt voor varkens, runderen, schapen en geiten. Paarden en pluimvee vallen erbuiten. 

Koploper

De dieren worden niet alleen eerder weggebracht, ook zijn er onderweg extra controles, mogen er minder dieren in een vrachtwagen en moet de chauffeur zijn truck vaker in de schaduw laten afkoelen. 

Volgens Bleker loopt de Nederlandse veesector voorop met het nieuwe protocol. "Als we de Europese regels volgen mogen we de dieren zelfs nog vervoeren als het 40 graden is", zegt hij. "We hebben een geweldige voorsprong vergeleken met de rest van Europa. Ik denk dat de dieren hier heel blij zijn met hoe we het hebben geregeld."

De Dierenbescherming vindt de nieuwe regels niet ver genoeg gaan. “Wetenschappers zeggen dat dieren al hittestress kunnen hebben bij 25 graden”, laat de organisatie weten. 

STER reclame