De zuidgrens van Hongarije wordt zwaar bewaakt
NOS Nieuws

Varkenskoppen schiet Hongaren op Twitter in verkeerde keelgat

In het publieke debat in Hongarije zijn ze wel een hard standpunt over vluchtelingen gewend, maar een opmerking van een rechtse politicus gaat ook veel Hongaren op Twitter te ver.

Europees Parlementslid Schopflin, die namens de regeringspartij van Victor Orbán in Brussel zit, had op het sociale medium gezegd dat het misschien een goed idee zou zijn als Hongarije varkenskoppen aan de zuidgrens zou plaatsen om vluchtelingen af te schrikken.

Islamitisch

Nu heeft het land een streng anti-vluchtelingenbeleid en hekken met prikkeldraad aan de zuidgrens. Op verschillende plaatsen zijn bovendien poppen geplaatst die lijken op vogelverschrikkers, met gezichten gesneden uit wortels.

Schopflin maakte zijn opmerking nadat een mensenrechtenactivist een artikel uit de Washington Post over de poppen had geretweet met de opmerking dat deze poppen de vluchtelingen uit een oorlogsgebied niet tegen zouden houden.

Schopflin antwoordde daarop dat de poppen dat misschien toch wel zouden doen, omdat het afbeelden van mensen volgens streng-islamitische regelgeving niet mag. Waarna hij eraan toe voegde dat varkenskoppen "effectiever" zouden zijn.

Referendum

De mensenrechtenactivist reageerde verontwaardigd, waarna Twitter explodeerde door tweets van volgers van beide kanten. Later zwakte Schopflin zijn opmerking af en zei dat het een "gedachte-experiment" was.

Onder de conservatieve regering van premier Orbán staat Hongarije bekend als het minst vluchteling-vriendelijke land van de Europese Unie. Op 2 oktober houdt het land een referendum over de door Brussel opgelegde herverdeling van de vluchtelingen op de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl