Een berg elektronisch afval in Nederland
NOS Nieuws

Japan wil olympische medailles maken van oude elektronica

De spelen in Rio zijn past net achter de rug, maar in Japan zijn de voorbereidingen voor 2020 al in volle gang. Zo is het bedoeling dat de medailles worden gemaakt van oude elektronica, schrijft de Japanse krant Nikkei.

In de elektronica, zoals smartphones en computers, zitten volgens de organisatoren genoeg metalen om alle medailles te maken die nodig zijn voor de Olympische en Paralympische Spelen.

Japan bron van e-waste

Voor de Spelen van 2012 gebruikte Londen 9,6 kilo goud, 1210 kilo zilver en 700 kilo koper. In 2014 wist Japan uit al het elektronische afval 143 kilo goud, 1566 kilo zilver en 1112 ton koper te halen.

Het land, dat weinig natuurlijke bronnen heeft, bezit alsnog dankzij alle oude elektronica 16 van de goud- en 22 procent van de wereldwijde zilvervoorraad.

Problemen

Voordat alle sporters medailles van oude smartphones en computers krijgen, moet er nog wel wat gebeuren. Zo zijn er problemen bij het verzamelen van oude elektronica. Daarnaast wordt veel materiaal direct opnieuw gebruikt in nieuwe apparaten.

De hoop is dat er een centraal systeem komt waar burgers hun oude elektronica kunnen inleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl