Aanmeldcentrum Ter Apel
NOS Nieuws

300 medewerkers bij de IND weg

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeten er 300 medewerkers weg. Het gaat om tijdelijke krachten die vorig jaar zijn aangenomen, toen er in een keer heel veel vluchtelingen asiel zochten.

Er werden destijds extra mensen door de IND ingehuurd die de aanvragen moesten verwerken en moesten beslissen of de vluchtelingen recht hadden op asielbescherming. Nu de grootste asielstroom voorbij is, zijn er minder medewerkers nodig.

Wachttijden opgelopen

Er kwamen vorig jaar zoveel asielzoekers naar Nederland, dat de IND nieuwe locaties opende, die ook in het weekend bezet waren. De meeste mensen meldden zich in Ter Apel. De IND nam extra personeel aan, en werkte de uitzendkrachten zelf in.

Zelfs met 650 extra medewerkers en alle extra maatregelen liepen de wachttijden voor een asielaanvraag nog behoorlijk op. Zo duurde het gemiddeld 7 maanden voordat iemand een asielaanvraag kon doen. "Behoorlijk lang, als je weet dat iemand dat normaal binnen 3 of 4 weken kan doen", aldus IND-directeur Van Lint.

Inmiddels loopt het aantal asielaanvragen fors terug en zijn van de 650 medewerkers die vorig jaar extra in dienst werden genomen, er 300 niet meer nodig. Van Lint zegt dat de andere 350 medewerkers nu worden ingezet voor het werken van na-reisaanvragen. Dat zijn verzoeken van vluchtelingen om hun directe gezinsleden over te laten komen. Per 1 oktober zullen de asielloketten ook niet meer in het weekend geopend zijn.

Van Lint geeft toe dat het niet uit te sluiten is dat in de nabije toekomst opnieuw grote vluchtelingenstromen op gang komen. Als de asielaanvragen dan weer stijgen, zullen mensen daar weer voor vrijgemaakt worden, belooft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl