Een watertoren in de Gazastrook raakte beschadigd door aanvallen vanuit Israël Reuters

Het Israëlische leger heeft hard teruggeslagen na een raketaanval vanuit de Gazastrook. Een raket die gistermiddag vanuit dat gebied werd afgeschoten landde in een woonwijk van de Israëlische stad Sderot. Het Israëlische leger schoot daarop tientallen projectielen terug. Het zou gaan om de stevigste tegenaanval sinds 2014.

In Sderot vielen geen slachtoffers. In de Gazastrook raakten twee mensen lichtgewond door de bombardementen vanuit Israël, zeggen de plaatselijke autoriteiten. De aanval zou zijn opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanval.

Escalatie

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten is het opvallend dat Israël zo hard terugslaat. Het is de eerste keer dat de nieuwe minister van Defensie Lieberman te maken krijgt met een aanval vanuit de Gazastrook. "Het zou kunnen zijn dat hij hiermee een duidelijk signaal wil afgeven", vertelt van Hoogstraten. "Hij staat bekend als iemand die hard optreedt."

Een woordvoerder van het leger zegt dat er is teruggeslagen om rust te brengen voor de mensen in Zuid-Israël. Hij zegt geen escalatie te willen. Het leger reageerde door doelen van onder andere Hamas en andere militiegroepen te bombarderen en te beschieten met tanks. 

De woordvoerder van Hamas, de organisatie die het voor het zeggen heeft in Gaza, zegt dat Israël verantwoordelijk is voor de escalatie van het geweld.

STER reclame