NOS Nieuws

EasyJet annuleert vluchten Schiphol vanwege staking

De strijd tussen de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet en zijn piloten verhardt. EasyJet schrapt vandaag veertien vluchten van en naar Schiphol vanwege de staking door Nederlandse piloten. De luchtvaartmaatschappij vliegt niet tussen 04.00 en 12.00 uur. Het is de vierde keer deze zomer dat de verkeersvliegers van EasyJet staken.

De staking leidde volgens verslaggever Bart Kamphuis vooral vroeg in de ochtend tot veel overlast omdat veel van de geannuleerde vluchten tussen 7.00 uur en 7.30 uur zouden vertrekken. "Vanochtend stond er een rij van wel 70 mensen." Volgens Kamphuis zijn het vooral buitenlandse reizigers die toch naar Schiphol zijn gekomen. "Voor EasyJet is het lastiger om hen te bereiken dan Nederlandse passagiers."

'Staken mag, maar liever op een andere dag'

De Nederlandse piloten willen beter doorbetaald worden bij ziekte, minder zware roosters en een beter pensioen. De piloten zijn vastberaden dit te bereiken. "Als EasyJet niet snel over de brug komt, krijgen ze dit vaker te zien", zegt Joost van Doesburg van pilotenvakbond VNV tegen de NOS.

De Britse luchtvaartmaatschappij zegt teleurgesteld te zijn over de in hun ogen onnodige actie van de verkeersvliegers en een onnodige escalatie. "De piloten staken om het staken", zegt manager William Vet van EasyJet Nederland. Volgens Vet is het bedrijf de piloten al op alle punten tegemoetgekomen. "Gisteravond zijn we nog met een nieuw bod gekomen."

Vakbond VNV weerspreekt dat. "Wij hebben geen nieuw bod ontvangen", aldus Van Doesburg van de VNV. Volgens Van Doesburg is het niet mogelijk om in contact te komen met EasyJet.

'Een Easyjet-piloot verdient anderhalve ton. Dat is geen slecht salaris'

EasyJet verwacht dat 80 procent van de vluchten van en naar Amsterdam vandaag gewoon door kan gaan. Passagiers van wie de vlucht is geannuleerd zullen door Easyjet per sms of e-mail worden benaderd. Zij kunnen kosteloos hun vlucht omboeken of krijgen hun geld terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl