NOS Voetbal

'KNVB bouwt een scheef huis, maar keus voor Gullit is begrijpelijk'

Studio Voetbal over Gullit als assistent-bondscoach

Ruud Gullit heeft niet het profiel van de assistent-trainer die de KNVB aanvankelijk wilde aanstellen. Daarover zijn alle gasten in de eerste Studio Voetbal van dit seizoen het eens. "Hij is niet zo ervaren als trainer", is de eensluidende conclusie van Co Adriaanse, Khalid Sinouh, Youri Mulder en Willem Vissers.

Eerste keus René Meulensteen zei destijds 'nee', Dick Advocaat zei 'ja', maar is intussen weer vertrokken naar Fenerbahçe. Ruud Gullit is dus bepaald niet de gedroomde kandidaat van de KNVB. En gezien zijn beperkte trainerservaring de laatste jaren ook niet de meest geschikte.

Toch kan hij een goede aanvulling zijn op het duo Danny Blind/Marco van Basten, menen de analisten van Studio Voetbal. "Hij is wel echt een people's manager. En dat is ook belangrijk", weet oud-keeper Khalid Sinouh. "Ik denk dat Blind en Van Basten dat niet zijn."

'Gullit weet de sfeer erin te brengen'

Ook Co Adriaanse begrijpt de keuze wel. "In zijn analyses heb ik Ruud heel vaak horen zeggen dat wij de Hollandse school moeten loslaten." En dat zou volgens Adriaanse aansluiten bij de visie van de technische staf. "En hij weet de sfeer erin te brengen, het is een vrolijke jongen."

'KNVB stapelt fout op fout'

Kritiek is er ook van Adriaanse. Aan het adres van de KNVB. "Ik vind dat de bondscoach van Nederland de beste trainer moet zijn die we hebben. Die bondscoach hadden we, met Van Gaal. Blind heeft geen enkele ervaring."

Het bondsbureau in Zeist stapelt volgens Adriaanse de laatste jaren fout op fout. "Het was al een fout om Hiddink te benoemen, die over zijn hoogtepunt was. Fout nummer twee was om Blind door te schuiven na het vertrek van Hiddink."

'Hoe hoger je komt, hoe schever het huis'

Toen bleek dat Blind het in z'n eentje niet redde, ging de KNVB naar het oordeel van Adriaanse opnieuw in de fout. "Er moet iemand bij. Maar Advocaat wordt toegestaan om een clausule in zijn contract op te nemen dat hij weg kan op het moment dat er iets voorbijkomt."

Adriaanse richt zijn pijlen in het bijzonder op de algemeen directeur van de KNVB. "Er is door Bert van Oostveen een huis gebouwd waarvan het fundament scheef staat. En hoe hoger je komt in dat huis, hoe schever het huis komt te staan."

Opvolging Cillessen bij Ajax

Ook het aanstaande vertrek van Jasper Cillessen bij Ajax komt aan bod. De doelman van Oranje zou naar Barcelona verkassen. Een logische keuze van de Catalaanse club, aangezien de club een geschiedenis heeft van meevoetballende keepers.

Rest de vraag wie de opvolger van Cillessen moet worden in Amsterdam. Adriaanse heeft wel een suggestie: "Kenneth Vermeer..."

Wie moet Cillessen opvolgen bij Ajax?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl