NOS Nieuws

Dit was het weekend: Turkije in rouw en de laatste olympische dag

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de belangrijkste verhalen op een rij gezet.

Oud-patiënt Klaus Ross gelooft nog steeds in behandeling

Hij ziet de wereld om zich heen steeds kleiner worden. Zo beschrijft Klaas Tulp (66) de situatie waarin hij zich bevindt. "Ik zit in een proces van loslaten", zegt hij. In februari van dit jaar werd bij de docent geschiedenis alvleesklierkanker geconstateerd. Na een operatie klopte hij bij de Duitse alternatieve behandelaar Klaus Ross aan. Van Ross kreeg Tulp injecties en infusen toegediend, een week voordat er in hetzelfde behandelcentrum drie patiënten overleden. Toch gelooft Tulp nog steeds in de behandelingen van Ross.

Oud-patiënt Klaus Ross: hij is absoluut geen geldwolf

Het nieuwe Dubai ligt op de Kazachse steppe

Verder van zee kom je niet, en de Chinese hoofdstad Peking ligt op meer dan 40 uur rijden. Toch moet het Chinese Khorgas het logistieke middelpunt van de wereld worden. Op de grens tussen China en Kazachstan worden enorme terminals gebouwd, om de Chinese goederen per trein over het vasteland zo snel mogelijk in Europa te krijgen. "En andersom", benadrukt een Vlaamse logistieke expert die op de Kazachse steppe werkt. De nieuwe ijzeren zijderoute biedt ook voor Europeanen kansen, om verse producten snel in China te krijgen.

'Te weinig oog voor Khorgos in Nederland'

Geen brons voor handbalsters en volleybalsters

De vijftiende dag van de Olympische Spelen is niet succesvol voor Nederland. Zowel de handbalsters als de volleybalsters worden vierde. Dus baalt het volleybalteam een beetje, maar er overheerst toch ook een gevoel van trots. De vierde plek is immers een historische en ongekende prestatie voor het Nederlandse vrouwenvolleybal.

A1 dicht voor een kunststukje

Wekenlang is er door Rijkswaterstaat naar dit moment toegewerkt: dit weekend wordt het nieuwe deel van de A1 aangesloten op de bestaande snelweg. Met een aquaduct in plaats van een brug over de Vecht bij Muiden. Ook wordt dit weekend de oude spoorbrug gesloopt en gelijk de nieuwe op zijn plaats geschoven. Maandagochtend om 05.00 uur zou de nieuwe snelweg open moeten gaan, maar de werkzaamheden lopen uit, waardoor maandag niet alle rijstroken open kunnen, verwacht Rijkswaterstaat. Het levert dit weekend al wat files op, maar dan heb je ook wat:

Grote werkzaamheden aan weg en spoor bij Muiderberg

Aanslag in Turkije

Huilend, rouwend en van slag. Zo staan de mensen op straat in Gaziantep, waar een bomaanslag op een bruiloft plaatsvindt. Bij de aanslag in het zuiden van Turkije, die is gepleegd door een jongen tussen de 12 en 14 jaar oud, komen minstens vijftig mensen om het leven. Meer dan negentig raken gewond.

"Deze bloeddorstige organisaties en de machten achter hen zullen niet in staat blijken Turkije te verdelen", zegt president Erdogan in reactie op de aanslag. Hij wijst Islamitische Staat als meest waarschijnlijke dader aan.

Vijftig doden bij aanslag Gaziantep

Yuri van Gelder turnt toch nog

Yuri van Gelder doet op het festival Lowlands een ringenoefening, een variant op de oefening die hij eigenlijk op de Olympische Spelen had willen turnen. De turner verschijnt even na 12.30 uur in de grootste tent van het festival en hangt bijna drie minuten in de ringen. Na afloop krijgt hij een groot applaus en bedankt hij het Lowlands-publiek. "Hartstikke fijn dat jullie dit wilden zien." <

Yuri van Gelder turnt op Lowlands

Drie doden na afbreken scheepsmast in Harlingen

In de Friese plaats Harlingen vallen drie doden wanneer een mast afbreekt en op de opvarenden van een schip valt. Het ongeluk gebeurt volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in de haven. "Toen onze jongens ter plaatse kwamen, moesten zij vaststellen dat zij niets meer konden doen."

De burgemeester van Harlingen, Roel Sluiter, zegt dat de drie doden Duitse toeristen zijn. Er zouden in totaal veertien mensen aan boord zijn geweest.

Hulpdiensten op de plek van het ongeluk

De laatste dag van de Olympische Spelen

Op de slotdag van de Olympische Spelen komen nog drie Nederlanders in actie. Abdi Nageeye loopt namens Nederland de olympische marathon; hij wordt elfde. Voor mountainbiker Rudi van Houts loopt de olympische wedstrijd uit op een deceptie. De Brabander gaat al na twintig minuten hard onderuit en moet de strijd staken wegens een defect aan zijn schakelmechanisme. Bokser Nouchka Fontijn komt als laatste Nederlander in actie: zij wint een zilveren medaille.

Bij de sluitingsceremonie in Rio de Janeiro draagt Sanne Wevers de Nederlandse vlag. "Sanne heeft ook internationaal veel indruk gemaakt. Het zegt genoeg als je Simone Biles achter je laat", zegt chef de mission Maurits Hendriks.

Op deze dag is ook de laatste klus van Mart Smeets voor de NOS. De commentator en oud-presentator verslaat tijdens de Olympische Spelen het basketbal.

De komende week...

En dan blikken we nog even vooruit op de komende week. Morgen begint het nieuwe schooljaar voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in de regio midden. In het noorden begint het schooljaar op 29 augustus; in het zuiden op 5 september.

Dinsdag vindt de huldiging van de olympische sporters plaats in Amsterdam. In de RAI worden 242 Nederlandse sporters van TeamNL onthaald. Het bedrijf dat de huldiging organiseert voor het NOC*NSF verwacht 10.000 bezoekers. In Amsterdam werden ook in 2008 de sporters gehuldigd, na de Olympische Spelen in Peking.

En woensdag is het Onafhankelijkheidsdag in Oekraïne. Het land werd 25 jaar geleden onafhankelijk. Op die dag zullen de Oekraïense president Petro Porosjenko en Poolse president Andrzej Duda samen een speech houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl