Mohammed VI houdt zijn toespraak
NOS Nieuws

Koning Marokko: IS maakt misbruik van islam

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

"Een priester doden is tegen onze religie. Een priester doden in zijn kerk is onvergeeflijk krankzinnig. Zij die zich uit naam van islam inlaten met terrorisme, zijn geen moslims." Met deze woorden veroordeelde koning Mohammed VI de terreuraanslag in Normandië en aanslagen elders in Europa.

Onderbouwd met religieuze teksten sprak de monarch zich fel uit tegen terreur en extremisme in Europa, tijdens een speech ter ere van de Marokkaanse onafhankelijkheid en zijn verjaardag. Ook deed hij een beroep op Marokkanen die in het buitenland wonen. Hij riep hen op vast te houden aan hun geloof en cultuur in een tijd van toenemende islamofobie en racisme.

De koning benadrukte dat terreuraanslagen ook slachtoffers hebben gemaakt onder de Marokkaanse diaspora. "Iedereen die gelooft in wat ik nu zeg, is een doelwit van terrorisme."

Multiculturele samenleving

Groeperingen als IS maken volgens de koning misbruik van het gebrek aan kennis van de islam en de Arabische taal, met name onder jonge moslims in Europa. Ze halen deze jongeren over om de idealen van de islam aan te vallen: vrijheid, openheid en tolerantie. Volgens koning Mohammed VI moeten deze mensen goed nadenken over de mate waarin zij verantwoordelijk zijn voor de onschuldige slachtoffers die tot nu toe zijn gevallen.

De koning roept Marokkanen in het buitenland op om samen met andersgelovigen op te staan tegen haat en geweld en te laten zien dat een multiculturele samenleving wel degelijk succesvol kan zijn.

Snelle auto's

De speech van de koning strookt volledig met de koers die Marokko vaart sinds het begin van de Arabische lente in 2011. Het beleid is gericht op de aanpak en het tegengaan van extremisme en terreur in zowel binnen- als buitenland. Europese, Afrikaanse en Arabische landen werken samen met de Marokkaanse geheime dienst en sturen imams naar Rabat, waar ze leren hoe ze radicalisering binnen de gemeenschap tegen kunnen gaan.

Koning Mohammed VI, ook wel M6 genoemd vanwege zijn voorliefde voor snelle auto's, is in Europa populair onder vooral jongeren. Afgelopen maart zorgde een bezoek van de monarch aan Amsterdam voor ongekende taferelen. Fans stonden dag en nacht bij zijn hotel in de hoop een glimp van hem op te kunnen vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl