De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg
NOS Nieuws

Volkswagen schort productie Golf op vanwege conflict

Autofabrikant Volkswagen heeft de productie van het model Golf stilgelegd vanwege een conflict met twee leveranciers. Bepaalde onderdelen van het productieproces zijn gisteren al gestopt, morgen wordt ook de montage van de auto's opgeschort. Kenners schatten dat deze onderbreking de autofabrikant ongeveer 100 miljoen euro per week kan kosten.

In de VW-fabriek in Wolfsburg kan de Golf niet meer worden gemaakt, omdat twee leveranciers onderdelen weigeren te leveren. Dat komt door een betalingsconflict tussen Volkswagen en het moederbedrijf waar beide leveranciers toe behoren. Na het dieselschandaal zou de autofabrikant contracten voortijdig hebben opgezegd, zonder daar een compensatie voor te betalen.

Door het geschil krijgt de fabriek geen bekleding voor stoelen en onderdelen voor versnellingsbakken aangeleverd. Een rechter droeg de leveranciers vrijdag op om de leveringen te hervatten, maar daar hebben de twee bedrijven zich niets van aangetrokken. De firma's willen het hoger beroep afwachten, dat op 31 augustus dient.

Minder uren

Waarschijnlijk ligt de productie van de Golf in de fabriek in Wolfsburg de komende vijf dagen stil. Daarnaast gaan 10.000 van de 60.000 werknemers kortere diensten draaien. Voor hen is werktijdverkorting aangevraagd. In Wolfsburg worden zo'n 4000 auto's per dag gemaakt. Naast de Golf worden ook de modellen Tiguan en Touran er in elkaar gezet.

Ook de VW-vestiging in Emden, waar de Passat wordt gemaakt, heeft last van het geschil. Daar maakt het personeel al sinds donderdag minder uren. De autofabrikant zegt hard te werken aan een oplossing. Morgen hervatten de partijen de onderhandelingen.

Vanuit de ondernemingsraad en de regionale politiek is er veel kritiek op de handelswijze van de leveranciers. De minister-president van Nedersaksen, waar Wolfsburg ligt, waarschuwt voor de enorme schade die dit conflict veroorzaakt. Hij vindt dat de twee weigerende leveranciers onder druk moeten worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl