De Keniaan Eliud Kipchoge heeft de olympische marathon gewonnen. De favoriet maakte zijn status waar en liet iedereen zijn hielen zien. Het zilver ging naar de Ethiopiër Feyisa Lilesa, de Amerikaan Galen Rupp pakte het brons. Abdi Nageeye, de enige Nederlandse deelnemer, eindigde als elfde.

Al na 10 kilometer was het peloton behoorlijk uitgedund en waren er van de 155 atleten nog zo'n zestig over. Nageeye ging prima mee in de voorste gelederen en liep rond de veertigste plek. 

Een stuk slechter ging het voor de Europees kampioen, Daniele Meucci, uit Italië. Hij staakte na zo'n 13 kilometer de strijd. Toen een paar kilometer later het tempo langzaam werd opgevoerd, had Nageeye het even zwaar en moest zelfs lossen. De Nederlander herpakte zich en vocht zich terug in het peloton.

Eliud Kipchoge EPA

Topfavoriet Eliud Kipchoge nam de wedstrijd met nog zo'n 15 kilometer te gaan in handen en het veld werd snel kleiner. Nageeye en veel andere atleten moesten lossen. Alleen de Amerikaan Galen Rupp, die zich pas sinds dit jaar op de marathon richt, en de Ethiopiër Feyisa Lilesa konden het tempo van de Keniaan aanvankelijk volgen.

Maar ook zij gingen ten onder in het Keniaanse geweld. Kipchoge nam 7 kilometer van de meet afstand van de twee, liep solo naar de finish en won een tijd van 2,08.44. Lilesa (2,09.54) en Rupp (2,10.05) bleven genoeg tempo houden om op het podium te eindigen.

Nageeye nog best fris

Abdi Nageeye eindigde knap als elfde. Maar hij is eigenlijk niet helemaal tevreden. "Ben ik elfde? Balen want er had vandaag meer ingezeten. Ik liep eigenlijk te voorzichtig en nu ben ik nog best wel fris. Je wil eigenlijk kapot zijn als je over de finish komt, maar dat ben ik niet. Nu moest ik aan het einde veel te veel mensen inhalen."

Het was voor Nageeye zijn vijfde marathon, heel veel ervaring heeft de Nederlander dus nog niet. "Ik kan niet wachten om er meer te lopen en te kijken wat ik kan. Om deze marathons gaat het. Dit is zo zwaar, ik ben wel een beetje trots, maar ik baal een beetje dat ik niet alles heb gegeven. Een elfde plek is een beetje hetzelfde als vierde. Net geen top-10 of net geen medaille."

Meb Keflezighi, winnaar van het zilver in Athene, speelt in Rio geen rol van betekenis, hij wordt 33ste. Maar de originaliteitsprijs kan hem bijna niet meer ontgaan.

Ook de laatste twee lopers krijgen bij de aankomst een warm welkom van het Braziliaanse publiek.

STER reclame