Pitbull ANP

De Nederlandse asiels zitten overvol met vechthonden. Gemiddeld is meer dan de helft van de honden van een vechtras. In sommige steden, zoals Rotterdam, zijn het er zelfs nog meer. 

Volgens de Dierenbescherming komt dat doordat die rassen erg populair zijn tegenwoordig, terwijl de meeste mensen zich niet realiseren dat zo'n hond meer aandacht en opvoeding nodig heeft dan andere rassen.

"Mensen onderschatten het werk dat in de opvoeding gaat zitten. Deze honden hebben meer beweging nodig en een grondige opvoeding. Als de hond dat niet krijgt, kan het uit de hand lopen", zegt woordvoerder Dick Nachtegaal van de Dierenbescherming Nederland.

Bekwaamheidstest

De Dierenbescherming pleit voor de invoering van een verplichte bekwaamheidstest voor toekomstige eigenaren van een vechthond. "In de asiels van de Dierenbescherming wordt dat al lang gedaan. Wij gaan eerst in gesprek met de mensen en laten ze een vragenlijst invullen. Op basis daarvan gaan we op zoek naar een geschikte hond."

De vechthonden die nu in het asiel zitten, krijgen extra aandacht en indien nodig een heropvoeding door een gedragstherapeut, zodat ze uiteindelijk alsnog geplaatst kunnen worden bij een nieuw baasje.

STER reclame