Neymar schiet Brazilië naar olympisch goud in strafschoppenserie

De voetballers van Brazilië zijn voor het eerst olympisch kampioen geworden. Vedette Neymar bracht het uitverkochte Maracãna-stadion in extase door in de finale tegen Duitsland, die na 120 minuten in 1-1 was geëindigd, de beslissende strafschop binnen te schieten: 5-4.

Voor rust was de hoofdrol weggelegd voor de lat; die stond maar liefst drie keer Duits succes in de weg en was de Brazilianen juist goedgezind. Een vrije trap van Neymar verdween in de twaalfde minuut via het aluminium in het doel.

In de eveneens matige tweede helft trof Max Meyer doel na een aanval over rechts. In de slotfase drong Brazilië aan, maar de verlenging was onafwendbaar. Ook daarin was de gastheer het gevaarlijkst, maar strafschoppen bleken onontkoombaar.

Beide landen schoten hun eerste vier strafschoppen achter de doelman van de tegenstander totdat dispensatiespeler Nils Petersen aan de beurt was. De aanvaller van SC Freiburg zag zijn inzet gekeerd worden door de Braziliaanse doelman Weverton waarna Neymar Brazilië het eerste olympische voetbalgoud bezorgde.

Brons voor Nigeria

Nigeria, in 1996 de eerste olympisch kampioen uit Afrika, keert huiswaarts met brons. Honduras, de verrassing van het voetbaltoernooi, werd met 3-2 aan de kant gezet.

De Nigerianen domineerden voor rust, zagen Aminu Umar op de paal schieten en kwamen na een goede aanval op 1-0 door een intikkertje van Sadiq Umar. Aminu Umar was kort na rust attent in de rebound en de 3-0 kwam van Sadiq Umar, die zich vrij kapte en binnenschoot.

Honduras capituleerde niet, kwam via een kopbal van Antony Lozano terug in de wedstrijd en Marcelo Perira maakte het weer spannend door ook raak te koppen. Nigeria, in 2008 goed voor zilver, wankelde, maar hield stand.