Liam Heath
NOS Sport

Kanovaarder Heath neemt titel van landgenoot McKeever over

Kanovaarder Liam Heath is in de voetsporen getreden van zijn landgenoot Ed McKeever, die vier jaar geleden in Londen als eerste Brit olympisch goud won in de sprint over 200 meter (K1).

Heath hield de Fransman Maxime Beaumont 0,165 achter zich. De Duitser Ronald Rauhe en de Spanjaard Saul Craviotto veroverden beiden het brons. Zij eindigden tot op een duizendste seconde gelijk. Niet eerder werd er in het olympische vlakwaterkanovaren een dubbele medaille uitgereikt.

In de C2 1.000 meter ging de titel voor de vijfde keer in zeven Olympische Spelen naar de Duitsers. Sebastian Brendel, die eerder in de solo-klasse goud behaalde, zegevierde samen met Jan Vandrey.

Sebastian Brendel

Ook in de viermanskano was het goud op de kilometer voor de Duitsers. Max Rendschmidt, Tom Liebscher, Max Hoff en Marcus Gross gaven direct gas. Ze namen snel afstand van de rest van het veld en gingen met een riante voorsprong van bijna drie seconden op het Slowaakse kwartet de finish. De Slowaken hielden buurland Tsjechië net achter zich.

Bij de vrouwen, die in de K4 500 meter varen, ging de titel naar de Hongaarsen Gabriela Szabo, Danuta Kozak, Krisztina Fazekas-Zur en Tamara Csipes.

Zij bleven Duitsland en Wit-Rusland ruim voor. Voor Kozak was het de derde gouden medaille na de zeges in de K1 en de K2. Zij is de enige kanovaarder die in de lagune van Rio de Janeiro drie keer goud wist te veroveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl