Hande Kader bij de Gay Pride 2015 in Istanbul Facebook/ İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği

De organisatie van de Gay Pride in Istanbul organiseert morgenavond een demonstratie tegen de moord op een transgender en geweld tegen vrouwen, transgenders en homo's in het algemeen.

"Nu moeten we ons laten zien, de straat op gaan en onze eisen uitschreeuwen om een einde te maken aan deze haatmisdrijven", zegt de organisatie in de oproep.

Hande Kader

De vermoorde transgender, Hande Kader (23), was een bekende figuur in de Turkse LGBT-wereld. Zij was geregeld te zien bij bijeenkomsten waar voor gelijke rechten en tegen geweld  tegen homo's en transgenders werd gedemonstreerd. 

Zij zou een van de vrouwen zijn die vorig jaar bij de Gay Pride in Istanbul voor een waterkanon gingen zitten, toen de politie de deelnemers uiteen wilde drijven.

Kader werkte als prostituee. Eerder deze maand werd zij voor het laatst levend gezien, toen zij bij een klant in de auto stapte. Daarna was ze bijna een week spoorloos totdat de politie haar verbrande lichaam vond. Zij kon door gebitsonderzoek worden geïdentificeerd. 

De moord op Kader staat niet op zichzelf. Volgens een Europese transgend​er-organisatie worden nergens in Europa zoveel transgenders vermoord als in Turkije.​

Het initiatief van de Turkse Gay Pride-organisatie is des te opvallender omdat de manifestatie dit jaar werd verboden. De Turkse autoriteiten konden de veiligheid van de deelnemers niet garanderen en gaven daarom geen toestemming voor het evenement. 

In 2015 werden de deelnemers door de politie met waterkanonnen en traangas uiteen gejaagd. De jaren daar voor kon de manifestatie ongehinderd doorgaan. 

STER reclame