Donald Trump en zijn campagneleider Paul Manafort
NOS Nieuws

Campagneleider van Trump stapt op

De campagneleider van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Paul Manafort, is opgestapt. Hij was voor de tweede keer in een week in opspraak geraakt. Hij en een naaste medewerker zouden hebben verzwegen dat ze jarenlang actief waren als lobbyist voor de pro-Russische regering van de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj.

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen, zijn verplicht dat bij Justitie te melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf dat bestraft kan worden met een maximale gevangenisstraf van vijf jaar of een maximale boete van ruim 220.000 euro.

"Vanochtend heeft Paul Manafort zijn ontslag ingediend, en ik heb dat geaccepteerd. Ik ben erg dankbaar voor zijn geweldige werk voor de campagne", zei Trump in een verklaring. Woensdag kreeg Manafort bij een wijziging van Trumps campagneteam al een aanpassing van zijn functie, die duidde op een degradatie. Hij hield de titel van voorzitter van het campagneteam, maar Trump stelde een nieuwe algemeen bestuurder en een nieuwe campagnemanager aan.

Julia Timosjenko

Janoekovitsj voerde een pro-Russische koers. Manaforts naaste medewerker, Rick Gates, zou lobbyisten hebben ingehuurd om afspraken te regelen tussen Amerikaanse parlementsleden en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Ook moesten lobbyisten zien te achterhalen wie achter de lobbycampagne zat van Janoekovitsjs rivaal Julia Timosjenko.

Timosjenko protesteerde met een hongerstaking tegen de situatie in het land en tegen de omstandigheden waaronder zij gevangen werd gehouden. Daarnaast moesten de lobbyisten de sympathie voor Timosjenko in de VS ondermijnen. Volgens persbureau AP hield Manafort toezicht op hun werk.

Maandag meldde The New York Times dat Manaforts naam voorkomt in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl