De productie van de hybride Golf GTE in Wolfsburg
NOS Nieuws

Volkswagen in de problemen door conflict met leveranciers

In Duitsland is de autofabrikant Volkswagen in de problemen geraakt door een conflict met twee leveranciers. Bij de vestiging in Emden wordt al korter gewerkt, en bij andere vestigingen dreigt de productie stil te vallen.

Beide leveranciers zijn eigendom van hetzelfde moederbedrijf: de Prevent-groep. Oorzaak van het conflict is volgens de publieke omroep ARD een mislukt samenwerkingsproject met Volkswagen.

Emden

Bij de VW-vestiging in Emden wordt de Passat gemaakt. Daar worden sinds gisteren al kortere diensten gedraaid. De leverancier voor de bekleding van de stoelen heeft de levering stilgelegd.

Een rechtbank heeft hem gelast de levering te hervatten, maar het bedrijf trekt zich daar niets van aan. Voor 7200 werknemers in Emden is werktijdverkorting aangevraagd.

Versnellingsbakken

Ook de leverancier van onderdelen voor versnellingsbakken, onder meer voor de Golf, heeft de leveringen gestaakt. Deze leverancier is tegen het besluit van de rechter in beroep gegaan. De zaak komt 31 augustus voor de rechter.

Als de problemen niet snel worden opgelost, is er voor bijna 13.000 werknemers in Kassel, Braunschweig, Zwickau en Wolfsburg voorlopig geen werk meer Alleen al in Wolfsburg worden 4000 auto's per dag gebouwd: de Golf, de Tiguan en de Touran.

De rechtbank beslist na het weekend of Volkswagen de onderdelen voor de versnellingsbak bij de leverancier kan opeisen, in afwachting van een definitieve oplossing voor het conflict.

Volkswagenimporteur Pon kan niets zeggen over de mogelijke gevolgen voor de toelevering aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl