"Waarom moet ik balen? Er is niemand trotser dan ik. Dit is mijn derde olympische finale op rij." Churandy Martina reageerde na zijn finale op de 200 meter op z'n Churandy Martina's. Opgewekt en dankbaar als altijd, terwijl hij net op 0,01 seconde een bronzen medaille had gemist. 

"Ik heb mijn best gedaan voor heel Curaçao en Nederland, voor iedereen die de wekker heeft gezet. Hopelijk heb ik niemand teleurgesteld", vertelde de atleet na zijn race tegen NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. Die stelde op zijn beurt Martina gerust dat hij niemand heeft teleurgesteld. "Mooi om dat van jou te horen", reageerde de nummer vijf van de olympische finale.

'Tokio 2020, ik ga ervoor' 

Martina genoot onderweg van de ambiance, al was die anders dan de voorgaande drie Spelen waarin hij actief was. "Normaal zit het stadion vol, maar Brazilië is wel leuk. Heel uniek."

De inmiddels 32-jarige sprinter hoopt stiekem op een vijfde deelname. Hij heeft immers een tattoo van de olympische ringen. In elke ring staat het jaartal van de Spelen waaraan Martina meedeed en er is nog een plekje over. "Tokio 2020, ik ga ervoor."  

Olympisch kampioen Bolt is er over vier jaar zeker niet meer bij. Hij heeft al te kennen gegeven volgend jaar na de WK te stoppen. Martina: "We gaan hem zeker missen, ik ook. Ik heb vanaf 2003 veel met hem meegemaakt. Maar ik wil hem nog altijd een keer verslaan, dus ik hoop dat hij niet zo snel stopt." 

Bolt sprak van een emotionele avond. Zijn laatste individuele optreden op de Olympische Spelen had hem voor de finale niet echt bezig gehouden. "Ik wil hier laten zien dat ik de grootste ben. En dat heb ik gedaan", zei hij.

Complimenten voor Martina

Dat Churandy Martina zich in de finale liet gelden als een van de concurrenten die (redelijk) in zijn spoor wist te blijven, had Bolt enigszins verbaasd. De winnaar sprak daarom na afloop lovend over de nummer vijf. "Ik was verbaasd dat hij de finale haalde. Ik heb hem gezegd: jij weet echt hoe je je moet kwalificeren", zei de Jamaicaan. "Martina is een topatleet en erg cool."

STER reclame