NOS Sport

Bolt superieur op 200 meter, Martina fractie van brons

Usain Bolt heeft zijn status als supersprinter opnieuw onderstreept in de olympische finale op de 200 meter. De 29-jarige Jamaicaan veroverde voor de derde achtereenvolgende keer het goud. Churandy Martina werd vijfde, op slechts 0,01 seconde van het brons.

Na Peking en Londen kwam ook in Rio de Janeiro niemand in de buurt van Bolt. De Jamaicaan, eerder in de week al voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 100 meter, zegevierde in 19,78 seconden.

Martina en Bolt zijn de enige twee atleten in de geschiedenis die op de 200 meter drie keer op rij de olympische finale haalden. Achter Bolt ging het zilver naar de Canadees Andre De Grasse (20,02) Het brons was verrassend voor de Fransman Christophe Lemaitre.

De finishfoto van de 200 meter, Martina op 0,01 seconden van brons

Het was voor Bolt zijn laatste individuele race op de Olympische Spelen. Zijn tegenstanders zullen er niet rouwig om zijn. Bolt loopt, gedwongen door een zwakke rug en hamstringproblemen, steeds minder wedstrijden, maar als hij aan de start staat is er doorgaans voor de anderen weinig eer te behalen. Op de 200 meter domineert hij al sinds 2008.

Niet eerder won een atleet drie keer olympisch goud achter elkaar op de 100 meter, evenmin is er eerder een atleet geweest die een trilogie op de 200 meter wist te volbrengen en dan kan de 29-jarige Bolt in de nacht van vrijdag op zaterdag ook nog een negende olympische titel aan zijn erelijst toevoegen als Jamaica op jacht gaat naar goud op de 4x100 meter.

De weg naar Rio de Janeiro was een lastige voor de uitmuntende sprinter, die zondag in Rio zijn dertigste verjaardag viert. Het was lang onduidelijk of hij de juiste vorm had. Op de 100 meter stond hij er echter weer. En op zijn favoriete afstand, de 200 meter, duldde hij in de halve finales nog grijnzend de Canadees Andre De Grasse in zijn buurt. In de finale was Bolt weer serieus en kwam na een goede start niemand in zijn buurt.

Ook Churandy Martina, die last had van zijn been, kende in de buitenbaan een geweldige start. De 32-jarige sprinter had tot de laatste centimeter zicht op een medaille. Het lukte net niet.

In 2008 in Peking finishte hij achter Bolt als tweede, maar werd hem het zilver ontnomen na een Amerikaans protest omdat Martina in de bocht over de lijn van zijn baan was gestapt. Vier jaar later werd hij vijfde in Londen en met die klassering moet hij nu in Rio de Janeiro ook weer genoegen nemen.

Op een haar (0,01 seconde) miste hij brons. Het tastte het humeur van Martina niet aan. Die keek direct vooruit naar 2020. "Daar ga ik voor", zei hij over de Spelen in Tokio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl