De taxi-app Uber Reuters

Taxibedrijf Uber biedt voor het eerst taxiritjes in auto's zonder bestuurder aan. In Pittsburgh kunnen klanten al deze maand in een zelfrijdende auto komen te zitten. Eind dit jaar moeten er honderd autonome auto's rondrijden, meldt Bloomberg.

Vooraf weet een passagier niet dat hij een autonome auto krijgt. Helemaal autonoom zijn de auto's trouwens nog niet: er komen nu nog twee Uber-medewerkers in de zelfrijdende taxi's te zitten. Een van hen zit achter het stuur; dat is wettelijk verplicht, en hij kan ingrijpen waar nodig. Op de andere stoel zit een collega die aantekeningen maakt over het gedrag van de auto.

Dat er een Uber-medewerker achter het stuur zit, is geen overbodige luxe gezien de 500 bruggen in Pittsburgh, merkte Bloomberg. Op een brug moest de reserve-bestuurder het tijdens een testrit even overnemen van de robotpiloot, omdat dat nog te lastig zou zijn voor een zelfrijdende auto. 

Goedkoper dan een eigen auto

Het uiteindelijke doel is om het rijden met een autonome taxi goedkoper te maken dan het rijden en bezitten van een eigen auto, stelt de directeur van Uber, Travis Kalanick. 

Voor de test werkt Uber samen met Volvo, dat de zelfrijdende SUV's levert. Ook andere autofabrikanten zijn druk bezig met autonome auto's. Ford is van plan om in 2021 een volledig zelfrijdende auto op de markt te brengen. Tesla biedt nu al een autopilot-functie aan, al kwam minimaal één Tesla-bestuurder om het leven bij het gebruik van die functie. Ook Google experimenteert lustig met zelfrijdende auto's.

STER reclame