Het Haagse Kijkduin is uitgeroepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland
NOS Nieuws

Pokémon-hoofdstad Kijkduin kan overlast Pokémon Go niet meer aan

De Pokémon-hoofdstad van Nederland kan het niet meer aan. Kijkduin heeft te veel overlast door het spel Pokémon Go en gaat in gesprek met appbouwer Niantic. De gemeente Den Haag wil dat er 's avonds en 's nachts minder Pokémon verschijnen. Er moeten ook minder virtuele figuurtjes in het duingebied bij Kijkduin komen.

"We willen dat Pokémon-jagers uit het beschermde gebied wegblijven, zodat ze het niet beschadigen", zegt een gemeentewoordvoerder. "Nu denderen ze als een kudde wilde bizons door de hekken heen en op het strand lopen ze de badgasten omver."

Lantaarnpalen

In eerste instantie was de gemeente blij met de Pokémon-jagers in Kijkduin. "Als zo'n gekke hype extra inkomsten genereert voor de ondernemers in het gebied dan ondersteunen we dat." Maar nu begint volgens de woordvoerder de overlast steeds meer de overhand te krijgen.

De gamers laten niet alleen veel troep achter, ze beschadigen ook de lantaarnpalen. "Die worden gesloopt zodat ze er de opladers van hun telefoons op kunnen aansluiten." De gemeente gaat opnieuw extra handhavers inzetten om de overlast tegen te gaan.

Dat was eerder ook al gebeurd. Ook werden er hogere hekken rond het duingebied neergezet en extra vuilnisbakken en wc's geplaatst.

Zakkenrollers en troep

De overlast is voor omwonenden een groot probleem, zegt de ondernemersvereniging in Kijkduin tegen Omroep West. De afgelopen tijd werd er geklaagd over zakkenrollers, onveilige situaties en troep. Dat vindt de vereniging jammer, want ze zijn ook blij met de Pokémon-spelers. "We krijgen steeds meer signalen van bewoners, maar we zijn er voor beiden. Dus het is voor ons een beetje balanceren."

Kijkduin plaatste een week geleden nog een Pikachu-paal; een paal met een grote afbeelding van een Pokémon. Ook riep ondernemersvereniging Kijkduin uit als Pokémon-hoofdstad van Nederland.

De gemeente verwacht dat de Pokémon-gekte in Kijkduin zal afnemen als de scholen weer beginnen.

Avondklok in België

Ook in België hebben ze genoeg van de overlast door de Pokémon-jagers. Inwoners van het dorpje Lillo pleiten voor een avondklok, meldt de VRT. Dat is echter geen realistische maatregel, zegt een woordvoerder van het Antwerpse stadsbestuur. "Een avondklok instellen kan alleen in zeer extreme omstandigheden en kan alleen ingesteld worden door de burgemeester. Dat is nog niet aan de orde."

Het dorpje nam eerder al maatregelen tegen de overlast van de 2000 bezoekers die de plek dagelijks bezoeken. "In plaats van twee keer per week, worden de vuilbakken in Lillo nu dagelijks geleegd. We gaan ervan uit dat de Pokémon-jacht tegen september, als de scholen weer beginnen, zal afnemen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl