ANP

Een 43-jarige man die in Turkije is veroordeeld voor xtc-handel mag pas uitgeleverd worden nadat is onderzocht onder welke omstandigheden hij komt vast te zitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten.

Ayhan S. uit Amsterdam werd in 2007 in Istanbul veroordeeld tot ruim negen jaar gevangenisstraf. Een deel van zijn straf moet hij nog uitzitten. De rechtbank adviseert minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om eerst na te gaan hoe en waar S. vast komt te zitten in Turkije, voor hij daadwerkelijk uitgeleverd kan worden.

Verder moet de minister uitzoeken hoe lang S. nog in de Turkse gevangenis zal zitten. De man vreest zelf dat hij langer wordt vastgehouden dan waarvoor hij is veroordeeld. Hij zegt dat hij het grootste deel van zijn straf al heeft uitgezeten, maar voor de rechtbank is niet na te gaan welk deel dat werkelijk is. 

Gülen

De rechtbank vindt het niet nodig om de uitlevering helemaal ontoelaatbaar te verklaren. S. is niet veroordeeld voor een politiek delict, is niet in verband gebracht met de Gülen-beweging en zijn proces is eerlijk verlopen. 

Minister Van der Steur moet beslissen of S. wordt uitgeleverd. Hij zal volgens de rechtbank moeten meewegen in hoeverre de vrees voor een onmenselijke behandeling in de Turkse gevangenis reëel is. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei eerder al dat per individuele zaak wordt gekeken of er uitgeleverd kan worden.

Onverantwoord

De advocaat van S. hoopte dat de rechtbank zich tegen de uitlevering zou uitspreken. Volgens hem is het onverantwoord om uit te leveren aan Turkije vanwege de huidige spanningen in het land.

Na de couppoging in Turkije zijn duizenden rechters en officieren van justitie gearresteerd of geschorst. Nederlandse rechters maken zich daar grote zorgen over.

De rechtbank in Den Haag besloot eerder om twee uitleveringszaken op te schorten.

STER reclame