Experts en de rivierpolitie bekijken de schade aan de brug over de Eems bij Weener.
NOS Nieuws

Schipper die Duitse spoorbrug doorboorde gaat vrijuit

De Russische kapitein en de Duitse loods van het schip dat eind vorig jaar de spoorbrug over de Eems bij het Duitse Weener ramde, worden niet vervolgd. Dat meldt de Duitse zender NDR.

Het ongeluk is volgens de rechtbank in Leer vooral het gevolg van onduidelijke communicatie. Zowel de kapitein als de loods heeft een fout gemaakt, maar van grof plichtsverzuim is geen sprake.

Mistige communicatie

Toen de schipper bij de brugwachter vroeg of hij de brug mocht passeren, werd hem verteld dat hij de brug mocht naderen, maar even moest wachten. “Over drie minuten komt er een trein, daarna kunnen jullie erdoor”, zou de brugwachter hebben gezegd.

De kapitein begreep dat de brug daarna direct open zou gaan. Hij had moeten wachten tot de brug echt omhoog ging, maar gaf direct vol gas. Daardoor kon een botsing niet meer vermeden worden toen bleek dat de brug niet open was gegaan.

Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie van Aurich in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Na het ongeluk bleek al snel dat de schade aan de brug zo groot was, dat deze compleet vervangen moet worden. Daardoor is in ieder geval vijf jaar geen treinverkeer mogelijk tussen Groningen en Bremen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl