'Iedere vorm van marteling die bestaat, wordt gebruikt in Syrische cellen'
In Syrische gevangenissen sterven gemiddeld 300 mensen per maand, stelt Amnesty International in een rapport over martelingen en sterfgevallen in Syrische gevangenissen.
De mensenrechtenorganisatie heeft berekend dat sinds het begin van de burgeroorlog, ruim vijf jaar geleden, 17.723 mensen zijn omgekomen in Syrische cellen. Geregeld overlijden mensen na martelingen of door ziektes die ze hebben opgelopen achter de tralies.
"Waarschijnlijk is dat nog een te laag cijfer, omdat in Syrië ook nog 65.000 mensen verdwenen zijn. Het zou ons verbazen als die nog allemaal leven" zegt Ruud Bosgraaf van Amnesty.
Stroomstootwapens
Amnesty interviewde 65 mensen die martelingen in de gevangenis hebben overleefd. In haar rapport stelt de hulporganisatie dat de Syrische veiligheidsdiensten buitensporig veel geweld gebruiken.
Zo worden gevangenen toegetakeld met stroomstootwapens en duwen ondervragers sigaretten uit op gevangenen. Ook worden er vrouwen in de cellen verkracht, schrijft Amnesty. Een andere veelgebruikte methode is om iemand gevangen te houden met een autoband om zijn lichaam en de voeten te geselen.
"Je wordt opgepakt als je tegen Assad bent. Dan word je eigenlijk standaard gemarteld om informatie los te krijgen" zegt Bosgraaf. "Zo ongeveer iedere vorm van marteling die bestaat, wordt gebruikt, van slaan tot elektroshocks, tot mensen ophangen aan haken aan het plafond. Als je bekend hebt - en iedereen bekent alles onder marteling - word je op een gegeven moment overgebracht naar een meer reguliere gevangenis."
Amnesty heeft de situatie in een van die gevangenissen nader onderzocht: de Saydnaya-gevangenis in de buurt van Damascus. Met een speciale website heeft de organisatie interactief in beeld gebracht in welke omstandigheden de gevangenen daar leven.
In de reguliere gevangenissen gaat het martelen door, maar dan niet meer om informatie los te krijgen, zegt Bosgraaf. "Dan gaat het er gewoon om je te straffen. Je kunt er jarenlang vastzitten."
Veel gevangenen overlijden in de cellencomplexen. "Maar soms komt er ook iemand vrij zoals de mensen die wij gesproken hebben. Ze zijn waarschijnlijk ook vrijgelaten om ze te laten vertellen hoe vreselijk de omstandigheden zijn. Dat heeft een afschrikkende werking op de bevolking."
Het gaat van slaan tot elektroshocks tot mensen ophangen aan haken aan het plafond.
Amnesty hoopt dat het lot van de gevangenen hoger op de agenda komt als eind deze maand het vredesoverleg tussen de Syrische regering en de Syrische oppositie weer verdergaat. "Naast alles wat er gebeurt in Syrië, de vaatbommen en de gifgasaanvallen, is de situatie van de gevangenen een beetje onder de radar terechtgekomen."
Als eerste stap wil de mensenrechtenorganisatie dat de Syrische overheid een onafhankelijke toezichthouder toelaat in de gevangenissen.
Vorige maand bracht Human Rights Watch al misstanden in gevangenissen wereldwijd naar buiten, vooral onder kinderen. Een 16-jarige Syrische jongen vertelde tegen de organisatie dat hij uren met zijn armen aan het plafond van zijn cel werd gehangen.