NOS Nieuws

Geldproblemen bedreigen Paralympische Spelen

De paralympische droom van sporters uit tientallen landen dreigt stuk te lopen op geldgebrek. Ze zouden het grootste deel van hun reiskosten vergoed krijgen door het organiserende comité in Rio de Janeiro. De organisatie is echter al weken te laat met het overmaken van het geld.

AFP

Vooral sporters uit Afrika en Azië dreigen daarvan de dupe te worden. Zij kunnen de reis naar Brazilië niet zelf betalen.

Terwijl de Olympische Spelen in Rio hun laatste week ingaan zijn de voorbereidingen van de Paralympische Spelen in volle gang. Als alles goed gaat beginnen ze op 7 september, maar dan moet er snel een oplossing komen voor het geldtekort.

AFP
Rolstoelbasketballers in Juba, Zuid-Sudan

De organisatie heeft sowieso al flink bezuinigd op de faciliteiten en bijvoorbeeld het vervoer van de sporters. Brazilië maakt een economische crisis door en kampt met grote tekorten.

Bovendien leveren de Olympische Spelen minder op dan verwacht, vertelt verslaggever Marjolein Hogervorst vanuit Rio. "De kaartverkoop valt tegen en er stroomt minder sponsorgeld binnen. Die rekening komt vooralsnog op het bordje van de Paralympische Spelen."

Geldproblemen Paralympische Spelen

Binnen het Internationale Paralympische Comité bestaat het vermoeden dat er met geld is geschoven om de tekorten aan te vullen.

Dat zegt ook André Cats, chef de mission van het Nederlandse paralympische team. "Het zal zijn omdat geld wat klaarblijkelijk besteed zou worden aan de reisvergoeding al uitgegeven is om gaten te vullen tijdens de Olympische Spelen. Er wordt nu gezocht naar oplossingen, maar die laten, zoals het in Brazilië wel vaker gaat, even op zich wachten."

De burgemeester van Rio wil nu bijspringen en het bedrag overmaken, maar daar heeft een Braziliaanse rechter een stokje voor gestoken. Die eist inzage in de boeken want de financiële huishouding van de organisatie is nu totaal ondoorzichtig.

ANP
De Nederlandse paralympische ploeg

Bedrag van boven een ton

De Nederlandse paralympiërs trainen nu nog in Nederland. "Wij concentreren ons gewoon op de sport," zegt Cats. "We hopen gewoon op een goede afloop. Wij hebben onze tickets geboekt, dus het zou een fikse financiële tegenvaller zijn als het geld niet binnenkomt. We gaan uit van een bedrag van boven een ton."

De Nederlanders kunnen hoe dan ook naar Rio. "Een aantal armere landen zijn zeker afhankelijk van die subsidies en hebben hun tickets nog niet geboekt," zegt Cats. "Dus voor hen zijn de problemen echt acuut."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl