Van Bommel voert namens de SP het woord over buitenlandse zaken ANP

SP-Kamerlid Harry van Bommel stopt volgend jaar na bijna negentien jaar als Kamerlid. Hij doet niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. In juni liet hij nog weten wel door te willen gaan. 

"Als ik in mijn werkzame leven nog iets anders wil doen dan fulltime politicus zijn, dan heb ik nu nog de kans om van koers te wijzigen," staat in de verklaring Van Bommel aan zijn fractiegenoten en directe collega's.

Van Bommel was de afgelopen weken met zijn echtgenote op vakantie in de Verenigde Staten en nam toen het besluit. "Mijn vrouw kan beter rekenen dan ik. Ik zou 59 zijn na de volgende kabinetsperiode." Van Bommel zegt op vragen van de NOS dat het niets met de partij of partijgenoten te maken heeft en dat er geen conflict speelt.

"Namens mijn partij heb ik vanaf 1998 consequent een stem mogen geven aan onze opvattingen tegen oorlog en onbezonnen militaire interventie en voor Europese samenwerking in plaats van de vorming van een Europese superstaat." Hij wil zich nu richten op internationale betrekkingen en mensenrechten.

'Totaal onverwacht'

SP-leider Roemer spreekt van een moedig besluit, dat hij respecteert. "De nestor van de Tweede Kamer vertrekt. Harry heeft dit werk achttien jaar lang met hart en ziel gedaan. Daarvoor is de SP hem enorm dankbaar."

SP-partijsecretaris Van Heijningen, de tweede man van het partijbestuur na voorzitter Ron Meijer, zegt dat het besluit van Van Bommel totaal onverwacht komt. "Ik heb de afgelopen twintig jaar fijn met hem gewerkt, alleen maar lof. Hij is getalenteerd en toegewijd. Ik respecteer zijn besluit om een nieuwe stap te maken." 

Referendum

Als Kamerlid zette Van Bommel zich in voor het houden van het Oekraïne-referendum. Via een motie wilde hij het kabinet dwingen de uitslag van het referendum meteen in de praktijk te brengen, maar hij kreeg daarvoor geen meerderheid van de Tweede Kamer mee.

SP'er Van Bommel: nee is nee

Van Bommel zit sinds 19 mei 1998 in de Tweede Kamer, achttien jaar dus. Samen met Kees van der Staaij van de SGP is hij het langst zittende Kamerlid. Van Bommel blijft tot de verkiezingen Kamerlid.

STER reclame