Ov-chipkaartpalen op Utrecht Centraal
NOS Nieuws

Reizen met alleen je smartphone op zak een stap dichterbij

Met een smartphone in- en uitchecken bij het reizen met het openbaar vervoer komt weer een stap dichterbij. Een proef die vorig jaar werd gestart, wordt dit jaar nog uitgebreid naar een testgroep van 10.000 klanten van telecombedrijven KPN en Vodafone.

Dat kondigt Bart Schmeink, de voorzitter van koepelorganisatie Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, aan in Trouw. De vervoerders begonnen eind vorig jaar met een kleinere proef met het systeem Smart-OV, omdat zij het betaalgemak in het openbaar vervoer willen vergroten.

Echt grote hindernissen om het systeem dit jaar op grotere schaal te testen, zijn er volgens een woordvoerder van KPN niet. Maar er moeten nog wel wat stappen worden gezet. "Het heeft ook impact op de processen van de vervoerders. De controleur bijvoorbeeld, moet geen plastic pas meer controleren, maar een app op een smartphone."

Om het betalen met de mobiele telefoon mogelijk te maken, wordt gebruikgemaakt van dezelfde techniek als bij contactloos betalen. De simkaart in de telefoon werkt daarbij hetzelfde als de chip in de OV-chipkaart.

Bij de eerste proef was het alleen mogelijk met de smartphone te betalen voor klanten van KPN en Vodafone die over een Android-toestel beschikten. Bij de proef die dit najaar start, is dat ook het geval.

Reizen met bankpas vertraagd?

Er is nog een andere manier waarop de vervoerders het betalen in het openbaar vervoer makkelijker willen maken. De OV-chipkaart moet namelijk ook concurrentie krijgen van de bankpas.

De vervoerders stelden zichzelf eerder als doel om vanaf 2017 ook te kunnen reizen met de bankpas. Of dat haalbaar is, blijft volgens Schmeinck onduidelijk. Dat komt doordat de banken terughoudend zijn in de onderhandelingen met de vervoerders.

"Wij mikken op 2017 maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl