Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

Nieuwe ontslagronde op komst bij ABN Amro

Er is een nieuwe ontslagronde op komst bij ABN Amro. Vele honderden werknemers zullen hun baan kwijtraken. Binnen een paar weken wordt bekend om hoeveel mensen het precies gaat. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten, zegt financieel directeur Kees van Dijkhuizen in het NOS Radio 1 Journaal.

De bank heeft de stofkam door de organisatie gehaald. Dat heeft geleid tot de conclusie dat er voor 200 miljoen euro bezuinigd kan worden door efficiënter te werken in zowel het buitenland als in het binnenlands bankbedrijf. Dat is een kwart van de kosten bij de ondersteunende en controlerende diensten van de bank, zoals catering, personeelszaken, finance, huisvesting en communicatie.

"We hebben gekeken naar kosten van andere banken en ook kritisch onszelf tegen het licht gehouden", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. De kosten zijn in vergelijking met andere banken al jaren een zwak punt bij ABN Amro.

In het afgelopen halfjaar bedroeg de kostenratio, hoe efficiënt een bank werkt, 61,8 procent. Dat wil zeggen dat voor elke euro die verdiend wordt er 62 cent kosten gemaakt worden. ABN wil het liefst tussen de 56 en 60 procent uitkomen. Voor banken wordt een kostenratio van rond de 50 procent als efficiënt gezien.

'Dit zal ook een impact hebben op ons personeelsbestand'

De berichten over een vervroegd vertrek als hoogste baas wuifde Zalm weg tijdens de persconferentie over de kwartaalcijfers. "De geruchten over mijn overlijden zijn schromelijk overdreven", zei hij lachend, Mark Twain citerend.

Zalm (64 jaar) werd in 2014 opnieuw benoemd voor een termijn van vier jaar. Hij werd eind 2008 door minister Bos van Financiën aangesteld als bestuursvoorzitter van de genationaliseerde bank.

'De geruchten over mijn overlijden zijn schromelijk overdreven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl