De Poolse premier Szydlo sprak begin dit jaar bij een herdenkingsdag voor de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau

Polen verbiedt benaming 'Poolse vernietigingskampen'

De Poolse regering wil het strafbaar stellen om te spreken van Poolse vernietigingskampen. Volgens het ministerie van Justitie worden de kampen nu soms ten onrechte aan Polen toegeschreven, in plaats van aan nazi-Duitsland. Door een nieuwe wet kan iemand die spreekt over Poolse kampen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar krijgen.

Bijna alle grote vernietigingskampen, zoals Auschwitz, Treblinka en Sobibor, stonden op Pools grondgebied. Verschillende internationale media en regeringsleiders hebben in het verleden gesproken van "Poolse vernietigingskampen". Ook president Obama deed dat, waarop veel Polen boos reageerden.

Volgens minister Justitie Ziobro zullen versprekingen niet worden bestraft met gevangenisstraffen, maar met boetes.

Holocaust

Het kabinet van premier Szydlo moet de wet nog wel goed laten keuren door het parlement, maar dat zal geen probleem zijn. De rechtse Recht en Rechtvaardigheidspartij (PiS) heeft de absolute meerderheid en steunt de wet.

Volgens de regering neemt de kennis van de Tweede Wereldoorlog wereldwijd af bij jongere generaties. Ziobro zegt dat "de waarheid over, en de waardigheid van de Poolse staat moeten worden verdedigd". Hij zegt dat de misdaden van de Holocaust werden begaan door een bezettende mogendheid en niet door Polen zelf.

In Polen kwamen onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 5,5 miljoen burgers om het leven. Ongeveer drie miljoen van hen waren Joden.

Kritiek

Critici zeggen dat het besluit internationaal weinig invloed zal hebben. Zij vrezen dat de wet vooral zal worden gebruikt om binnenlands historisch onderzoek naar de Poolse rol bij de Holocaust en naar het Poolse antisemitisme te onderdrukken.

In het officiële regeringsbeleid, waarin wordt opgeroepen om nationalistisch te zijn, wordt gevraagd om aandacht voor heroïsche momenten in de Poolse geschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl