Zeilster Marit Bouwmeester is in de baai van Guanabara bij Rio de Janeiro olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse geworden. De tweevoudig wereldkampioene (2011 en 2014) had in 2012 nog genoegen moeten nemen met zilver achter de Chinese Xu Lijia. 

Nu volbracht ze haar olympische missie, zij het ternauwernood. In de medalrace eindigde Bouwmeester als zevende dat volstond voor de titel. Het zilver ging naar de Ierse Annalise Murphy, het brons was voor de Deense Anne-Marie Rindom.

Bouwmeester is de eerste Nederlandse olympisch kampioen in een zeilboot in tachtig jaar. Ze treedt in de voetsporen van Daan Kachgelland, die bij de Spelen van 1936 in Berlijn goud veroverde in de Olympiajol-klasse.

Bouwmeester was vooraf al zeker van brons. Ze begon met een voorsprong van acht punten op nummer twee, Rindom, aan de finale. Die finale moest de organisatie maandag schrappen door de grillige wind (eerst te weinig, daarna te veel).

In de enerverende medalrace zeilde Bouwmeester aanvankelijk in de kopgroep van vijf boten mee, maar op weg naar de derde boei koos de 28-jarige Friezin niet de juiste lijn, viel ze even stil en raakte ze achterop bij de leiders.

Rindom, die voor de slotrace haar grootste rivale was, lag achter Bouwmeester, maar Annalise Murphy (de Europees kampioene van 2013) leek haar nog wel van het goud te kunnen houden. De Ierse moest daarvoor vijf plaatsen voor Bouwmeester finishen en dat lukte haar niet. Murphy werd vijfde.

STER reclame