NOS Nieuws

Rutte: het kabinet moet vol aan de bak

  • ANP
    Minister Hennis, staatssecretaris Dijksma en minister Koenders
  • AN
    Minister Bussemaker, Kamp, staatssecretaris Klijnsma en minister Koenders in Delft
  • ANP
    Staatssecretaris Wiebes en minister Schultz wachten op hun collega's
  • ANP
    Premier Rutte en vicepremier Asscher staan de pers te woord
  • ANP
    Het kabinet bij het Prinsenhof in Delft
  • NOS

Premier Rutte verwacht dat het kabinet de komende tijd "vol aan de bak" moet. Hij zei dat bij een ontmoeting met de pers tijdens de jaarlijkse teambuildingsdag van het kabinet. Die is dit jaar in Delft.

Rutte verwees onder meer naar de problemen in het buitenland. Hij noemde de brexit, de couppoging in Turkije en de gevolgen daarvan voor Nederland. "Dat zijn grote onderwerpen die het kabinet tot aan de verkiezingsdatum en ook daarna veel werk zullen bezorgen."

Tijdens de informele sessie blikken de ministers en staatssecretarissen aan het einde van de zomervakantie vooruit op het komende politieke jaar.

Prinsjesdag

Rutte zei dat het zijn ambitie is dat het kabinet de rit uitzit, maar dat het geen doel is op zich. Volgens hem hebben VVD en PvdA totaal verschillende opvattingen over veel dingen, maar slaagt het kabinet er toch steeds in het land verder te helpen. "De ambitie is dat we daarmee doorgaan."

Rutte: het kabinet moet vol aan de bak

Het kabinet wil een begroting maken die "bredere groepen in de samenleving" laat profiteren van het economisch herstel. Rutte herhaalde dat het kabinet eraan werkt dat niemand er op Prinsjesdag op achteruitgaat. De premier noemde verder onder meer als doel om de instroom van het aantal asielzoekers onder controle te houden.

Verkiezingen

Volgens Rutte wordt het een bijzonder jaar, omdat er in maart Tweede Kamerverkiezingen zijn. "Er komt een campagne aan, maar het land moet bestuurd worden en daar gaan we mee door."

Vice-premier Asscher denkt dat het kabinet de eindstreep zal halen. Ook hij benadrukte dat er in moeilijke tijden goed is samengewerkt. Asscher vindt het belangrijk om niet nu al, zeven maanden van tevoren met verkiezingen bezig te zijn. "Het gaat nu om extra banen en veiligheid." Minister Dijsselbloem denkt dat het belangrijkste thema van het komende jaar de veiligheid is, zowel in Nederland als internationaal.

Rutte en Asscher wilden allebei geen uitsluitsel geven over de vraag of ze bij de verkiezingen lijsttrekker willen worden voor hun partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl