Zo zou de mysterieuze nazitrein er ongeveer uitzien PLTVP

In Polen hervat een team van amateurschatzoekers vandaag de zoektocht naar een goudtrein van de nazi's. Het gepantserde voertuig zou vol zitten met goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Als de trein bestaat, zou die in een tunnelstelsel moeten staan in de buurt van de stad Walbrzych, in het zuidwesten van Polen.

De opgraving gebeurt door een team van 35 amateurschatgravers en staat onder leiding van twee amateurhistorici: Piotr Koper en Andreas Richter. Vorig jaar werd geclaimd dat de trein was gevonden met een grondradar. 

Poolse geologen die het gebied doorzochten, vermoeden dat er inderdaad een tunnelstelsel is, op ongeveer negen meter diepte. Maar aanwijzingen dat er een trein staat, hebben ze niet gevonden.

Eerste resultaten

Koper en Richter verwachten dat ze na twee dagen al de eerste resultaten van de opgraving bekend kunnen maken. Ze zijn zo zeker van hun zaak dat ze al een claim van tien procent op de buit hebben genomen. De overige inhoud wordt indien mogelijk teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar(s). De zoektocht is te volgen via een livestream op YouTube.

Bewijs dat de trein daadwerkelijk bestaat, is er niet. Wel zijn er verhalen over een trein die in mei 1945 vanuit het oosten naar Berlijn onderweg was. Toen die door de plotselinge Russische opmars niet verder kon, zou de trein zijn ondergebracht in een ondergronds gangenstelsel, dat door de nazi's was aangelegd.

De Poolse overheid nam de claim van vorig jaar zeer serieus. De Poolse staatssecretaris van Cultuur liet weten dat hij zo goed als zeker is dat de nazitrein echt bestaat. Een man die zou hebben geholpen bij het verstoppen van de gepantserde trein, heeft het bestaan ervan op zijn sterfbed bevestigd. 

STER reclame