Thiago Braz Da Silva
NOS Sport

Polsstokhoogspringer Da Silva brengt Brazilië in extase

"Thiago, Thiago" klonk het door het zeker niet volle atletiekstadion in Rio de Janeiro. Thiago Braz da Silva bracht het Braziliaanse volk op een stormachtige avond in extase met een totaal onverwachte gouden medaille op het onderdeel polsstokhoogspringen.

Zijn geslaagde poging over 6,03 meter, een olympisch record, was voldoende om de Franse titelverdediger Renaud Lavillenie naar de tweede plaats te verdringen. Die bleef steken op 5,98 meter. Het brons ging met 5,85 meter naar de Amerikaan Sam Kendricks.

Thiago Braz da Silva wint verrassend het polsstokhoogspringen in Rio

De ontknoping van het polsstokhoogspringen, rond middernacht, paste prima op de knotsgekke atletiekavond. Regen en wind plaagden het programma en vooral de polsstokhoogspringers hadden er last van.

De wedstrijd, die leek op de stormachtige avond in 2005 toen polsstokhoogspringer Rens Blom in Helsinki de eerste Nederlandse wereldkampioen werd, werd door het hondenweer een tijd stilgelegd. Het duurde even voor de springers weer naar buiten kwamen voor het vervolg.

Lavillenie maakte zich geen zorgen. De Fransman toonde eerder dit seizoen aan in goede vorm te zijn. Wel hield de olympisch kampioen van vier jaar geleden in Londen een bittere smaak over aan de EK in Amsterdam, begin juli. Daar haalde hij als favoriet zijn aanvangshoogte niet. In Rio de Janeiro maakte hij niet dezelfde fout.

Lavillenie zette ondanks de moeilijke omstandigheden een geweldige serie neer. Voor 5,75 meter, 5,85, 5,93 en 5,98 had hij steeds maar een poging nodig. De favoriet, die in de buitenlucht alleen de wereldtitel steeds miste, leek op weg naar zijn tweede olympische titel. De verrassende thuisspringer Da Silva miste een keer op 5,75 en op 5,93 en was dus in het nadeel.

Lavillenie snapt niets van het publiek in Rio

De jonge Braziliaan, die op zijn erelijst de wereldtitel bij de junioren heeft staan, liet 5,98 aan zich voorbijgaan. Hij ging door op 6,03 meter. Zijn eerste poging mislukte, maar even later stond het stadion op zijn kop toen de tweede sprong wel succesvol was. Lavillenie faalde twee keer. Hij liet de lat voor zijn laatste kans op 6,08 leggen.

Het publiek mengde zich vervolgens in de strijd. De Brazilianen voelden dat er een sensatie aan zat te komen. De voorbereiding van de Franse vedette werd begeleid met boegeroep. Lavillenie probeerde het publiek te laten zwijgen. Dat lukte hem amper. Het stadion ontplofte toen de lat bij de titelverdediger naar beneden viel.

Voetbalgedrag

Lavillenie beklaagde zich achteraf over het onsportieve gedrag van de Brazilianen. "Voor de Spelen is dit niet goed. Ik heb de Brazilianen niets misdaan. Dergelijk gedrag zie je bij voetbal en hoort niet bij atletiek", aldus de teleurgestelde Fransman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl