Sanne Wevers zocht na haar huldiging als olympisch kampioene op balk naar de juiste manier om haar blijdschap uit te drukken. "Ik heb er geen woorden voor. Ik kan bijna niet uitleggen hoe blij ik hiermee ben." 

Op de WK werd Wevers nog tweede achter Simone Biles. "Daarna ben ik gaan nadenken: hoe ga ik Simone verslaan?" Maar de Amerikaanse - die in Rio al goud won in de landenwedstrijd, de meerkamp en op sprong - maakte een fout in haar oefening. "Toen heb ik mijn strategie veranderd en mijn oefening wat veiliger gemaakt. Dat zit goed, dacht ik."

Wevers turnde een perfecte oefening die haar een score van 15,466 punten opleverde. "Ik wist dat die score moeilijk zou zijn om te verbeteren." En dat bleek. "Het is zo'n lange route geweest om hier te komen. We hebben zoveel hobbels moeten nemen. Dat dit in een gouden medaille resulteert, dat is écht bizar."

Vader en coach

De gouden medaille van Wevers is ook de kroon op het werk van vader Vincent, die zijn dochters Sanne en Lieke coacht. "Als coach ben ik blij dat haar investering van vier jaar zich heeft uitbetaald. Maar uiteindelijk sta ik daar natuurlijk ook vooral als vader, ik geef het toe."

Vincent Wevers: trotse coach én vader van Sanne

Dat Sanne haar tactiek aanpaste na de wankeling van Biles wist haar vader niet. "Ik heb me er niet mee beziggehouden, maar misschien Sanne wel."

Het duurde vrij lang voordat de bevestiging van goud kwam, omdat de jury zich na de laatste turnster nog moest beraden op de protesten van andere turnsters. "Dat laat je op je afkomen, het hoort er allemaal bij. Uiteindelijk gaat het erom waar je staat en gelukkig staat Sanne op één."

STER reclame