'Bedevaartsoord Lourdes lijkt vandaag wel een beveiligde bunker'
Zo'n twintigduizend pelgrims komen vandaag in Lourdes samen voor de dag van de Maria-Tenhemelopneming. Dat gaat zoals elk jaar gepaard met de bedevaart naar Lourdes in Zuid-Frankrijk. Dit jaar met een donker wolkje boven het Mariabeeld dat daar staat: de dreiging van terreuraanslagen.
De beveiliging in Lourdes is voor de heilige dag aangescherpt. Bedevaartgangers moeten langs bewakingscamera’s en betonblokken. Onder de gelovigen lopen driehonderd extra (undercover)agenten rond, wat het totaal op ruim vijfhonderd brengt.
Het bedevaartsoord wordt streng beveiligd na de bloedige terreuraanslagen in Frankrijk van het afgelopen jaar. Vorige maand vermoordden terroristen nog een priester in Saint-Etienne-du-Rouvray in Normandië. De minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zegt dat het gevaar voor aanslagen in Lourdes 'extreem hoog' is dit jaar.
Doordat veel invalide mensen naar Lourdes trekken, hopend op een wonder, is extra mankracht nodig voor controles. Alle pelgrims worden gefouilleerd bij de drie ingangen, normaal zijn dat er twaalf.
De bezoekers vinden de extra veiligheidsmaatregelen niet erg, denkt bisschop Nicolas Brouwet. "Lourdes lijkt wel een bunker, bewaakt door militairen in camouflagekleding. Daar voelen de bedevaartgangers zich veilig door."
We moeten in Lourdes juist vergiffenis tonen voor de terroristen.
Een bezoeker stelt dat ze door de aanslagen alleen maar meer gesterkt wordt in haar geloof. "We moeten in Lourdes juist vergiffenis tonen, óók voor de terreurdaden die zijn geweest." De islam is niet hetzelfde als terreur, zegt een andere gelovige.
Ook de afgelopen dagen stond Lourdes al op scherp. Tot dusver verloopt het soepel, zegt de bisschop. "We nemen veel veiligheidsmaatregelen en doen wat we kunnen. Maar het moet ook een feestdag voor de gelovigen blijven."