Wayde van Niekerk heeft voor een enorme sensatie gezorgd in de olympische finale van de 400 meter. De Zuid-Afrikaan greep niet alleen de olympische titel, maar verbeterde ook het wereldrecord van Michael Johnson uit 1999.

Van Niekerk finishte in 43,03, net iets sneller dan Johnson in de WK-finale van Sevilla. De Amerikaan liep destijds 43,18 seconden. Van Niekerk had een persoonlijk record van 43,48 seconden staan. Dit seizoen was hij nog niet sneller geweest dan 44,11.

Titelverdediger Kirani James veroverde op grote afstand zilver. Hij finishte in 43,76 seconden en bleef daarmee de Amerikaan LaShawn Merritt, de olympisch kampioen van 2008, net voor. Merritt noteerde 43,85.

Ongeloof

De onttroonde wereldrecordhouder staarde op de tribune in Rio vol ongeloof naar de race van de Zuid-Afrikaan. "O mijn God! Vanuit baan acht! Ik heb nog nooit iemand zo snel gezien tussen 200 en 400 meter. Dit was ongelooflijk om te zien'', zei Johnson bij de BBC.

Michael Johnson ziet zijn wereldrecord verbroken worden

Johnson ervoer hetzelfde als in 2009, toen sprintgigant Usain Bolt hem zijn wereldrecord op de 200 meter afpakte. "Ik ben een liefhebber van de sport, dus is het altijd mooi een wereldrecord verbeterd te zien worden. Ik heb daar vrede mee.''

Bolt ontmoet Van Niekerk pal voor NOS-camera

Na de race trof Van Niekerk pal voor de NOS-camera Usain Bolt, de snelste man ter wereld die kort na de Zuid-Afrikaan voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 100 meter werd. "Ik zei het toch!", liet de Jamaicaan hem weten.

Ibargüen hinkstapkampioen

Naast de finales op de 100 en 400 meter bij de mannen, streden de vrouwen om de titel bij het hinkstapspringen. Caterine Ibargüen maakte haar favorietenrol bij het hinkstapspringen volledig waar. De Colombiaanse pakte met een sprong van 15,17 meter het goud.

Vooraf was duidelijk dat de strijd om de titel zou gaan tussen Ibargüen en de Venezolaanse Yulimar Rojas. Al bij haar tweede sprong kwam Ibargüen tot 15,03 meter en dat was een centimeter verder dan haar concurrente ooit gesprongen had.

Rojas kwam met 14,98 meter nog wel in de buurt, maar in de voorlaatste ronde maakte Ibargüen met haar beste sprong aan alle onzekerheid een einde. Olga Rypakova, in 2012 goed voor goud, pakte dit keer brons.

STER reclame