De Nederlandse hockeyers overklasten zondagavond topfavoriet Australië in de kwartfinales met 4-0, maar richtten zich direct daarna alweer op de halve eindstrijd. "Dit was de revanche, nu op naar het eremetaal", aldus Billy Bakker, die al na 49 seconden de openingstreffer op het bord zette.

"Ik kreeg de bal goed aangespeeld en op zo'n moment weet je: simpelweg zo hard mogelijk schieten," blikt Bakker terug. Hij trof niet eerder in zijn carrière zo snel doel. "Het geeft de hele ploeg meteen energie, je hebt het gevoel alsof je de hele wereld aankan."

Plannetje

Nederland zwaaide van begin tot eind met zowel stick als scepter en liet Australië geen moment in de wedstrijd komen. Waren ze fitter, scherper, sterker? "Fitter waren we zeker niet, want we hebben Australië tot in de vroege uurtjes geanalyseerd."

"We waren tactisch beter", vervolgt de hockeyer. "Dat geeft een gevoel van macht en klasse. We hebben ze tactisch kapot gespeeld. Nu op naar België. We zullen ook voor hen wel een plannetje verzinnen."

Je hebt het gevoel alsof je de hele wereld aankan.

Billy Bakker

Bondscoach Max Caldas was tevreden met het vertoonde spel, al heeft de eclatante zege op de regerend wereldkampioen hem nog bepaald niet verzadigd. "Als je Australië zo verslaat, mag je blij zijn. Maar deze overwinning is niet waar we voor gekomen zijn. We zijn pas begonnen en worden per dag beter. Bij mij ligt de focus nu al op België." 

Ook doelman Jaap Stockmann, die enkele cruciale reddingen verrichtte en een Australische heropleving zo voorkwam, bleef koeltjes onder de grootse overwinning. "Australië is de torenhoge favoriet en dan is het wel lekker als je zo wint. We begonnen al overrompelend aan de wedstrijd. We hadden ze tot in den treure geanalyseerd en dat kwam er maximaal uit."

"Maar vanavond gaat de knop om, op naar België. Zij zijn met recht een sterke tegenstander. Het wordt een mooie halve finale."

Nederland treedt dinsdag om 01.30 uur aan tegen België. 

STER reclame