Een politieauto die bij de rellen doelwit was van geweld
NOS Nieuws

Doodgeschoten verdachte en politieman Milwaukee waren zwart

De verdachte van 23 die gisteren in de stad Milwaukee op straat werd doodgeschoten door de politie was een zwarte man. Dat heeft de politie bevestigd nadat zijn moeder hem had geïdentificeerd.

De schietende agent was ook een zwarte man, zegt de politie. Het korps hoopt daarmee beschuldigingen van racisme van de kant van de politie te voorkomen. Tot nu toe was de identiteit van het slachtoffer en die van de schietende agent stilgehouden. De commissaris van politie zegt dat het slachtoffer, Sylville Smith, een "geschiedenis van arrestaties had".

Hij was ervandoor gegaan nadat de auto waarin hij met een ander zat, staande was gehouden. De politie zegt dat op beelden van de bodycam van de agent duidelijk te zien is dat Smith een wapen in zijn hand had. Het is niet duidelijk of hij op de politie heeft geschoten voordat hij zelf dodelijk werd geraakt.

Een paar uur na het incident kwam het gisteren tot rellen en geweld in Milwaukee.

Signaal

In het noordelijk deel van de stad gingen tientallen mensen de straat op. Een stadsbestuurder noemde het protest "een signaal van de overwegend zwarte bevolking in dat deel van de stad. Het signaal dat men het zat is om in de verdrukking te leven".

Bij de rellen werden winkels, een benzinestation en een politiewagen in brand gestoken. Een agent raakte gewond. Drie betogers werden opgepakt.

Nationale Garde

Gouverneur Scott Walker van de staat Wisconsin heeft leden van de Nationale Garde naar Milwaukee gestuurd. Die gaan daar op verzoek van de burgemeester helpen de orde te bewaren en nieuwe rellen te voorkomen.

De burgemeester van Milwaukee prees vandaag de inwoners van zijn stad die samen de stad hebben schoongemaakt en de resten van de vernielingen hebben opgeruimd. Hij riep op tot "blijvende vrede en gebed".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl