NOS Sport

Rose pakt golfgoud, Luiten pleit voor andere opzet

Justin Rose heeft in Rio de Janeiro het goud bij het golf, na 112 jaar afwezigheid terug op de Spelen, gewonnen. De Brit noteerde bij zijn slotronde 67 slagen, goed voor een eindtotaal van 268 (-16).

Rose ging de laatste ronde in met een slag voorsprong op de Zweed Henrik Stenson. Beiden noteerden op de eerste vijf holes al drie birdies en namen zo afstand van de rest van het veld.

Kuchar rukt op

Enkele missers op de laatste holes van de dag zetten de deur even open voor de Amerikaan Matt Kuchar, die na zes birdies en een eagle het duo op een slag naderde. Rose en Stenson wonnen echter weer een slag; voor Kuchar restte het brons.

De laatste hole, een par 5 van ruim een halve kilometer, bleek de scherprechter. Rose legde zijn approach naast de vlag, terwijl Stenson zichzelf een verre putt liet. Hij miste zijn putts voor birdie en par en schonk Rose zo het goud.

Luiten stelt andere opzet voor

Voor Joost Luiten werden de Spelen geen succes. De 30-jarige Nederlander sloot na zijn derde ronde van 70 slagen het toernooi af op de 27ste plaats. "Ik had gehoopt op meer", sipt hij. "Maar ik ben te vermoeid en heb een gevecht tegen mezelf gevoerd. Dat is jammer."

Ondanks zijn matige optreden zegt Luiten genoten te hebben van zijn olympische debuut. Wel wijst hij erop dat er nog verbetering mogelijk is in de opzet van de op de Spelen teruggekeerde sport.

"Het is nu gewoon een van de vele toernooien, het voelde niet olympisch aan. Je kunt aan een ander format denken, met landenteams bijvoorbeeld. Nu is er niet het landengevoel. Dat hoor ik ook van andere spelers."

Luiten miste in Rio de olympische sfeer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl