Dorian van Rijsselberghe heeft zijn gouden medaille in de RS:X-klasse extra glans gegeven door de medalrace op zijn naam te schrijven. De Texelaar maakte er een ware ereronde van.

Net als op de Spelen van Londen was de 27-jarige Van Rijsselberghe al vóór de afsluitende wedstrijd zeker van het goud; hij hoefde de race alleen maar uit te zeilen. Daar nam de zeilveelvraat geen genoegen mee. Kort na de start nam hij de leiding en stond die niet meer af.

Gebrek aan wind

De laatste race in de RS:X-klasse werd vanwege een gebrek aan wind uitgesteld, maar dat deerde Van Rijsselberghe niet.

De Brit Nick Dempsey was voor de laatste race al zeker van het zilver. De Fransman Pierre le Cocq stak de Pool Piotr Myszka voorbij en won het brons.

"Mooier dan Londen"

Na afloop van de race noemde Van Rijsselberghe deze prestatie mooier dan die van Londen. "Deze is constanter, moeilijkere omstandigheden. Ik ben echt super tevreden."

Dempsy kon zich schikken in zijn zilveren rol, maar had ook fraaie woorden over voor zijn Nederlandse concurrent: "Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar ik ben al blij met zilver. Want Dorian is veel te goed. Hij is zo ontzettend getalenteerd, dus de terechte winnaar."

En daarmee is het nog niet gedaan met de lovende woorden van de concurrent van Van Rijsselberghe. "Dorian is met afstand de beste windsurfer aller tijden. Hij is de eerste die twee keer goud pakt en als hij wil dan lukt het hem ook nog wel een derde keer." 

STER reclame