NOS Sport

Sumgong olympisch kampioene op de marathon

Jemima Sumgong is olympisch kampioene op de marathon geworden. De Keniaanse won goud (2.24.04) nadat ze in de slotkilometer afstand had genomen van Eunice Kirwa uit Bahrein. Het brons ging naar regerend wereldkampioene Mare Dibaba, die na 39 kilometer bij het duo moest lossen.

De Nederlandse Andrea Deelstra finishte in Rio de Janeiro als zestigste op 16.45 minuten van de winnares met een tijd van 2.40.49

Afrikaanse toppers snel ervandoor

Al na 5 kilometer scheidde een groep met alle (overwegend Afrikaanse) toppers zich af van de rest. Deelstra probeerde het gat nog te overbruggen, maar na 15 kilometer bedroeg dat al anderhalve minuut.

Halverwege dunde de kopgroep na een demarrage van de Wit-Russische Volcha Mazoeronak van uit. Ze bleef het tempo bepalen en na 30 kilometer zaten nog zes atletes in haar spoor: Tirfi Tsegaye, Dibaba (Ethopië), Pamela Chelimo en Kirwa (Bahrein), Sumgong (Kenia) en Shalane Flanagan (VS).

Jemina Sumgong (links) tijdens de olympische marathon in Rio de Janeiro

Na een tussensprint van Kirwa na 36 kilometer leek het podium vast te staan. De in Kenia geboren maar voor Bahrein lopende zag Sumgong en Dibaba aanhaken, maar de rest liep al snel op grote achterstand.

Dibaba, die met de zege in de voetsporen zou treden van landgenote Tiki Gelana, haakte heuvelop als eerste af. Kirwa kon even later de demarrage van Sumgong, die dit jaar de marathon van Londen al won, niet meer beantwoorden.

De 31-jarige Sumgong is de eerste Keniaanse winnares van een olympisch marathon (negende editie).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl