NOS NieuwsAangepast

VS bestudeerde het weblog van Balkenende

Door research-redacteur Hugo van der Parre

Ook het weblog dat premier Balkenende (janpeter-balkenende.nl) bijhield in de verkiezingscampagne van 2006 trok de belangstelling van de Amerikanen. In een ambtsbericht van 16 februari 2007 wordt op verzoek van Washington een analyse gemaakt van het blog dat geschreven werd tussen 2 oktober en 23 november, de dag na de verkiezingen.

De cable beschrijft dat gedurende de campagne verschillende lijsttrekkers blogs bijhielden in een poging om nieuwe kiezers te werven, vooral onder jongeren.

De meeste bijdragen van Balkenende waren kort, pittig en gericht op bekende CDA-thema's. De ambassade schrijft dat ze niet zeker weet wie de stukjes heeft geschreven, maar "de taal en de onderwerpen waren consistent met Balkenende's persoonlijke stijl en we hebben geen reden te geloven dat hij ze niet zelf schreef". De reacties, zo denkt de ambassade, waren niet of nauwelijks gefilterd, waren meestal positief en gaven vaak strategische adviezen over de campagne of over de formatie.

Het valt de Amerikanen op dat Balkenende nauwelijks over zijn privéleven schrijft, "maar dat is niet ongewoon voor Nederlandse politici". De premier schreef wel over zijn belevenissen tijdens de campagne. Dat maakte hem menselijk en droeg mogelijk bij aan zijn populariteit, denkt de ambassade.

De cable meldt tot slot dat de Nederlandse pers nauwelijks aandacht besteedde aan het blog, behalve bij de start, kennelijk omdat het geen belangrijke bron voor de berichtgeving is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl