NOS Sport

Phelps zwaait af met 23ste gouden medaille

Michael Phelps heeft in de laatste race uit zijn rijke loopbaan zijn 23ste olympische gouden medaille veroverd. Als lid van de Amerikaanse estafetteploeg won hij de 4x100 meter wisselslag.

Ryan Murphy gaf Amerika een geweldige start door op zijn 100 meter rugslag een wereldrecord te zwemmen: 51,85. Op de schoolslag namen de Britten de kop over door het fenomeen Adam Peaty, maar Phelps herstelde de orde op de vlinder.

Nathan Adrian liep vervolgens ver weg van de rest en haalde het goud binnen. De tijd (3.27,95) was 0.77 boven het zeven jaar oude wereldrecord. De Britten hielden net genoeg over om Australië van het zilver af te houden.

Ook vrouwen VS kampioen

De titel ging bij de dames ook naar de VS: de 1.000ste Amerikaanse olympische gouden medaille.

Kathleen Baker (tweede op de 100 rug) moest namens de VS nog genoegen nemen met de vierde plaats. Lilly King (eerste op de 100 school) rukte op naar plaats twee, waarna Dana Vollmer (derde op 100 vlinder) de leiding nam. Simone Manuel (eerste op 100 vrij) maakte het werk keurig af en finishte in 3.53,13.

De strijd om de tweede plaats was een spannende. De Australische Cate Campbell gaf een grotendeels mislukte Spelen nog een beetje glans door als tweede aan te tikken. De Deensen pakten brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl